lm
Lezen en schrijven met School der Poëzie 

Poëzieproject op maat

Wij organiseren sinds 1994 poëzieprojecten, standaard en op aanvraag. Voor iedereen, op alle niveaus. Tijdens onze compacte lesprogramma's werk je met poëzie van binnen- en buitenlandse dichters, en van andere jongeren. Je wordt begeleid door gespecialiseerde, enthousiaste docenten.  

Kennismaken met poëzie? Gedichten lezen en zelf gedichten schrijven? Het kan allemaal met School der Poëzie. Op een leuke, toegankelijke en praktijkgerichte manier. Onze poëziedocenten komen naar je toe. De exacte inhoud van de lessen hangt af van het niveau en het project, maar in elk geval praten we over wat poëzie nou eigenlijk is, we lezen en lezen voor (ook de leerlingen zelf), en iedere leerling maakt een of meer gedichten.

Methode 
Onze methode is in de praktijk ontwikkeld, en even simpel als doeltreffend: aan de hand van gerichte opdrachten je geest lenig maken, je gedachten verwoorden in een gedicht. Hoe maak je met zo weinig mogelijk woorden duidelijk wat je bedoelt? En wat bedoel je eigenlijk? 

We bespreken gedichten uit een werkbundel met Nederlandstalige en buitenlandse poëzie - ook van leeftijdgenoten. Daardoor wordt de 'schrijfdrempel' lager. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met gerichte schrijfopdrachten. Daardoor leer je gedachten en gevoelens nauwkeurig onder woorden brengen, en spelen met taal. Goed kijken, nauwkeurig beschrijven, en letten op details helpt daarbij. Poëzie prikkelt je verbeelding, streelt je gevoel voor schoonheid, en vergroot je vermogen om te zeggen wat je wilt zeggen. En als je zelf schrijft kijk je met andere ogen naar de wereld. 

Extra's 
School der Poëzie doet nog veel meer. We bieden ook lessen voor het basisonderwijs. En regelmatig organiseren we workshops voor docenten, om hen vertrouwd te maken met onze opdrachten en lesmethodes. En er zijn allerlei combinaties mogelijk met andere vakken (zoals muziek, beeldende kunst, dans en audiovisuele werkvormen) en organisaties in bijzondere projecten , zoals het Rembrandtproject en het John Adamsproject. Ook nodigen we dichters uit op school, om te vertellen over hun leven, hun werkwijze en hun motivatie - persoonlijke ontmoetingen die enorm stimuleren en enthousiasmeren!