Welkom bij School der Poëzie
Van pen en papier tot op het podium - spannend, leerzaam, en ontzettend leuk!
Kennismaken met poëzie, zelf gedichten schrijven of performen? Dat kan met School der Poëzie. Tijdens compacte lesprogramma's laten kinderen en jongeren zich inspireren door poëzie, onder begeleiding van gespecialiseerde docenten. Projecten worden afgesloten met b.v. het theaterprogramma PoëzieRevue. Programma's en lessen op maat voor scholen en instellingen. Specifieke aandacht voor het vmbo. Kinderen en jongeren maken op een plezierige en effectieve manier kennis met poëzie.
School der Poëzie ontleent haar naam aan de verzamelbundel van tachtiger Herman Gorter (1897) en het beroemde gedicht van vijftiger Lucebert (1952):
school der poëzie
ik ben geen lieflijke dichter
ik ben de schielijke oplichter
der liefde, zie onder haar de haat
en daarop een kaaklende daad.
lyriek is de moeder der politiek,
ik ben niets dan omroeper van oproer
en mijn mystiek is het bedorven voer
van leugen waarmee de deugd zich uitziekt.
ik bericht, dat de dichters van fluweel
schuw en humanisties dood gaan.
voortaan zal de hete ijzeren keel
der ontroerde beulen muzikaal opengaan.
nog ik, die in deze bundel woon
als een rat in de val, snak naar het riool
van revolutie en roep: rijmratten, hoon,
hoon nog deze veel te schone poëzieschool.
Korte geschiedenis
De PoëzieRevue werd in 1994 bedacht door de dichter Huub Oosterhuis. Oosterhuis zocht naar een manier om jongeren te bereiken met poëzie. Van oudsher was en is de drempel naar poëzie hoog, zeker voor lager opgeleide jongeren. Intensieve lessen in poëzie én de mogelijkheid om poëzie te zien, uit te spreken en beluisteren in een wervelende show waarin de jongeren zelf de hoofdrol spelen bleek een effectieve aanpak om jongeren te bereiken.
Het idee vond veel weerklank in Amsterdam en in 1998 werd de stichting School der Poëzie opgericht en het concept van PoëzieRevue verspreidde zich verder in Nederland. Naast de PoëzieRevue ontstonden andere concepten zoals de PoëzieClip, Debat & Essay en ontwikkelde School der Poëzie een specifieke aanpak voor jongeren van het vmbo.
School der Poëzie organiseerde van 1998 - 2018 onder de noemer VERS jaarlijks de literair-educatieve activiteiten rond de VSB Poëzieprijs en vanaf 2018 de literair-educatieve activiteiten rond De Grote Poëzieprijs. Ook verzorgen we internationale trajecten voor jongeren en poëzie in verschillende Europese landen
Anno 2020 is School der Poëzie uitgegroeid tot meest toonaangevende organisatie op het gebied van cultuur- en literatuur educatieve projecten met poëzie In het Nederlands taalgebied.