Een broertje

Zara

Joepie wij krijgen een broertje!
Maar vreugde veranderde al snel in verdriet. Als klein meisje van vier jaar wetende dat er een klein wondertje groeit in mama’s buik, besef je niet wat de impact is op de toekomst als dat wegvalt.
Ons gezinnetje bleef bestaan uit mama, papa, zus en ik. Er veranderde niets. Alleen in ons hart kwam er een plekje vrij om hem toch één van ons te laten zijn. Het verdriet werd gekoesterd en elk jaar op 30 mei brandde er een kaarsje, maar aan tafel bleef het stil. 

In het gedicht Verdriet van Mark Boog worden pijn en verdriet gekoesterd als een juweel. Het juweel in het gedicht is hetzelfde als de kaars in mijn verhaal. Aan de hand van deze voorwerpen geven we het verdriet een plaats, maar we durven niet toe te geven dat het ons raakt. Uit Verdriet van Mark Boog:

Het verdriet, juweel, wordt in de binnenzak gedragen,
gevat in goud, in watten gelegd, een donker doosje.

Slechts op hoogtijdagen wordt het opgespeld
en genegeerd. Achteloos ontkent men zijn verdriet,

dat glimt als was het net gepoetst.
(…)

Het kleine meisje van vier jaar wist niet wat er tien jaar later zou gebeuren. Ons leven veranderde, ons gezinnetje splitste. We waren opeens niet meer met ons vieren, maar om de week met ons drieën. Twee plekken werden ons thuis, twee kamers, twee andere levensstijlen.  

‘s Avonds als ik kijk naar de foto’s op mijn muur, zie ik die ene foto met ons viertjes. De foto zorgt voor een verbondenheid en voor het koesteren van herinneringen, pijn en verdriet.
Dit haalt het gedicht Foto van Herman de Coninck ook aan. De foto is van het verleden, maar zoals het gedicht ook zegt is dat het ons verleden nu nog samenhoudt.

Weemoed is een foto van voor twintig jaar.(…)
Alles is ver. En de liefste dingen nog verder.
Maar door het verleden wordt het bij elkaar
gehouden, als schapen door een herder
.

We zullen altijd verbonden zijn door de foto, het kaarsje en het gezamenlijke plekje in onze harten: voor mama, papa, zus, broer en ik.  

Debat en essay 2022, Kopergietery Gent, voorronde Gent
klas 6 - Atheneum Gentbrugge