Revue
Lessen Nederlandstalige poëzie en theaterprogramma

PoëzieRevue Classic

Het hoogtepunt van veel projecten van School der Poëzie is de PoëzieRevue: jongeren (van een of meerdere scholen; tot zo’n tweehonderd deelnemers per keer) presenteren hun eigen werk tijdens een theaterprogramma. Dit trekt altijd volle zalen – leerlingen, familie, bekenden en andere belangstellenden - en biedt de bezoekers een inspirerende show met diverse professionele kunstdisciplines in een lokaal theater. 

Aan de Revue gaat een traject vooraf: onder begeleiding van onze professionele docenten lezen de deelnemers een brede selectie Nederlandstalige poëzie, van Vondel tot Hanlo, van Lucebert tot Nasr. Met steun en advies van de docenten/dichters leren de leerlingen hoogwaardige poëzie lezen en laten zich daardoor inspireren, om vervolgens zelf de pen ter hand te nemen. De geselecteerde jonge schrijvers oefenen hun voordracht tijdens een speciale voordrachtstraining. Na het overwinnen van de plankenkoorts zijn er voor de winnaars prijsbekers, applaus en een sterke stimulans door te gaan met het lezen, schrijven en vertolken van gedichten.

Bij ons op school zitten moeilijke kinderen die wel een boost kunnen gebruiken. Dat ze bij School der Poëzie op het podium kunnen staan is goed voor hun ego. Voor veel kinderen is het de eerste keer dat ze in een theater komen. Het is heel spannend voor ze. Schrijven en taal zijn niet echt makkelijk, maar als ze zelf iets hebben geschreven, zijn ze daar echt trots op. Ze laten hun gedicht ook altijd aan hun mentor zien. En ook wij docenten kunnen eens trots zijn op onze leerlingen.
- Hennie Kapitein, Zuiderlicht College,

Ik sta iedere keer versteld van de persoonlijke dingen waarover leerlingen durven te schrijven. Op het podium laten ze echt iets van zichzelf zien. Ze kunnen zich uiten in taal en in beeld, en dat is voor deze leerlingen heel belangrijk.
- Marja Hanekroot, CS Buitenveldert

pr lf afk