Juryrapport Kasteeljuweel
Het is dinsdagmiddag 16.00 uur als poëziedocent Jacques Brooijmans en juryvoorzitter Ilonka Verdurmen hun fietsen stallen bij het Muiderslot. De zon schijnt stralend en de lucht is intens blauw en lijkt wel versierd met witte wolkjes. Alle kleuren groen knallen hen tegemoet. Kasteeljuweel 2019 begint goed.
Jongeren uit 11 eerste en tweede klassen van het Casparus College uit Weesp, het IVKO en het Montessori Lyceum Amsterdam gingen de afgelopen maanden naar het Muiderslot om, soms in stromende, striemende regen dan wel vrolijke zonneschijn, gedichten te schrijven met het slot en de Pruimenboomgaard, de Warmoeshof en de Kruidentuin als bron van inspiratie. In het slot konden de jonge dichters kiezen tussen de Ridderzaal, de Keuken en de Binnenplaats.
Na een rondleiding in en om het slot gingen ze aan de slag met schrijfopdrachten waarbij ze ook woorden mochten kiezen uit gedichten en toneelteksten van P.C. Hooft, Maria Tesselschade en Anna Roemers. Zo werd er gewispeld in de gedichten, er was rijkdom en er vlogen dromen en geuren, bloemen bloeiden en er waren duister zingende zielen.
De jonge dichters konden een personage of een ding de hoofdrol geven en mijmeren, pronken, denken, zingen, glimlachen, waken, ruziën, kronkelen en putten, kijken, wachten en plukken, kluiven en slikken, zwijgen en schransen.
De jury, bestaande uit Marrilou Louwaard, dichter en spoken word artieste, Sanne Heldens, projectleider op het Muiderslot en Ilonka Verdurmen, artistiek leidster van School der Poëzie, werd verscheurd. Het liefste had de jury elf prijzen uitgereikt, voor iedere klas één. Er waren zoveel mooie gedichten en de gedichten waren zo verschillend en vol ideeën en vondsten. Uit elke klas waren drie gedichten gekozen en deze jonge dichters waren uitgenodigd om met een gast per persoon, naar het Muiderslot te komen. Na een korte voordrachtstraining in de Kazemat en op het veld en na voorzien te zijn van een zakje chips en een flesje water, mochten de leerlingen en hun gasten naar binnen. Dichter Thomas Möhlmann presenteerde het programma in de Ridderzaal.
P.C. Hooft organiseerde vroeger zelf op het slot ‘Landjuwelen’ waarbij dichters met elkaar streden en het project Kasteeljuweel is daar een variatie op. Net als toen zijn er geldprijzen te verdienen. Gastheer Thomas Möhlmann had zelf ook een gedicht geschreven met de werkkamer van Hooft als bron van inspiratie en las dat voor.
Een voor een presenteerden de scholieren hun gedichten en iedere dichter kreeg ook wat vragen van Thomas. Zo kwam het publiek van alles te weten.
Zo schreef Rique uit 1D van het Casparus College ‘Het gras rent voor de maaier uit’ want zo zag het gras er uit en legde Amber uit wat gesmolten liefde is, “dat je van binnen smelt als je iemand tegen komt”. Tristan uit klas 1A van het Casparus schreef ‘Een dichter is denker en geen dromer / ik hoor stemmen op het schilderij’ en Yasmina uit 1B verklaarde haar regel ‘na hun dood bedanken mensen hun bestaan’ met de P C Hooftstraat die Hooft nu heeft gekregen.
Fayden (1C, Casparus) had in de Ridderzaal een ontroerend gedicht geschreven over haar stiefmoeder die vorig jaar overleed: ‘Zij is mijn grote voorbeeld / een van mijn beste ontmoetingen’.
Luna uit klas A2 van het IVKO schreef: ‘helaas is het tijd om afscheid te nemen / van deze waanzin’ en legde uit dat “waanzin is dat je krijgt wat je niet verwacht”. De Kruidhof inspireerde Hanna (A4, IVKO) tot de vergelijking ‘haar huid zo zacht als de bloem’ en Stevie (A4) schreef in de ‘Buitenmens’, het eerste gedicht dat ze ooit heeft geschreven, over ‘de kracht van het licht / zal de stelen laten groeien (…) de pot wil troosten en verzorgen als gras’. Splinter (A3, IVKO) begon haar gedicht geïnspireerd door de Kruidhof, met de intrigerende regel: ‘Een worm vindt de sleutel naar de hemel’. Het publiek ontdekte ook dat er ooit een kasteelpoes was geweest op het Muiderslot en genoot van het speelse gedicht ‘Dans-poes’ van Benedicht (A1, IVKO). Sonja schreef over de keuken en het kleine bolletje ‘wachtend om de ruimte te kunnen vullen / de zoete geur verspreidt zich’.
En Esma (A5, IVKO) zag in de kruidhof: ‘De artisjok zegt me gedag / Het pad voert gedierte’.
Zonder Toon Tellegen te kennen schreef Ruben (1L, MLA) een verhalend gedicht over een kever en een mier: ‘samen op het grind / samen op de bank’ en Raia verplaatste zich in haar gedicht in een gevangene in de binnenplaats ‘de storm is wild en vrij / zijn wind vliegt langs ramen en deuren / zijn donder brult luider dan een leeuw.’ Helena (1M, IVKO) legde uit dat een hoofd soms zwaar als bowlingbal kan voelen.
Dichteres Marrilou Louwaard las twee gedichten voor. Zij wordt binnenkort 28 jaar. De meeste kinderen in de Ridderzaal waren tussen 12 en 14 jaar oud. Het tweede gedicht ging over advies dat Marrilou zou geven aan haar jongere zelf: ‘even zeggen / laat je niets opleggen’, ‘het wordt moeilijker voordat het makkelijker wordt’, ‘neem altijd een jas mee.’ Er werd zeer aandachtig geluisterd.
Na een pauze met maïschips, dipsausjes en brood, volgde de prijsuitreiking en ontvingen alle dichters een zonnebloem.
De publieksprijzen zijn toegekend aan:
1e Prijs – 122 punten
STIJGEN EN DALEN
Vlieg dan toch
heb ik geroepen
met het verlangen om de wolken
aan te raken, stijg ik op
mijn vleugels zacht vliegend
met de wind
met de verwachting dat ze zullen
houden
dromend om hoge pieken te
bereiken
verder kijkend dan schippers op de eindeloze blauwe
zee
ik daal af
ik daal af tot ik de boze ogen
weer mag begroeten
en dan ga ik
weg
Bron: Pruimenboomgaard
Leloup (A2, IVKO)
2e Prijs - 88 punten
DE KAST
Er komen mensen uit de kast
de lampen gloeien
mensen op schilderijen
wat een geluk om hier te zijn
als iedereen weg is wordt het me een partij
de lichten gaan uit het is donker
het is donker, donker
de geest komt
iedereen op de knieën
de klank, kracht, de kast gaat open
niemand ziet
niemand voelt
niemand is
Ik glimlach
De dromen komen
De klank van de mens
Is de kracht van de geest
Bron: Ridderzaal
Sanne (A4, IVKO)
3e Prijs – 82 punten
VUURPIJL
De vuurpijl schiet uit de aarde omhoog
Als een kracht
Als een oerkracht
Als een kracht van de liefde
Sterk en brandend
Als een liefdeskorrel van een kruidenvrouw
O mijn lief
O mijn gedachten
Ik wil zweven
Ik wil branden
Zweven als een veer in de lucht
Branden als het vuur in de haard
De vuurpijl is sterk en zweeft in mijn gedachten
Bron: Kruidhof
Tessa (1D, Casparus College)
En de jury kende de volgende prijzen toe:
1e Prijs
LICHT EN DONKER
De wortels wispelen zacht
in de vroege ochtend
troostend als een verroeste pot
levendig als een blije mier
zachtgroen licht schijnt door de bomen
heen maar waar licht is, is ook donker
de bladeren vliegen boos weg
het gelach wordt langzaam zachter
omhoog naar de blauwe lucht omlaag
diep onder de aarde
ik hoop dat je het gaat zien ik
hoop dat je het vindt
Zachtgroen licht scheen door de bomen
heen maar waar licht was, was ook donker
Bron: Warmoeshof
Fay (A3, IVKO)
2e Prijs
DE BRON
De bron
wordt nooit opgemerkt
ook al staat hij in het midden van alles
dat ademt
De bron
hij grijpt
met zijn stenen armen met te lange vingers
niemand merkt het
De bron
wordt omringd
door groen en mensen die maar nooit
genoeg krijgen
De bron
Wij zijn tijdgebonden, maar niemand merkt het.
Niemand voelt het touw strakker worden,
niemand weet dat het eindigt.
Het kan elk moment gebeuren.
Alsjeblieft, laat je niet –
De bron
Bron: Warmoeshof
Kees (A1, IVKO)
3e Prijs
RODE WIJN
Proeven, zin, verlangen
proef het leven
het leven is maar even
mijn dierbare aan de overkant van de tafel
liefde laat ik stromen in mijn glas
proef het leven
het leven is maar even
de smaak trekt in mijn tong
de liefde die mij overkomt
proef het leven
het leven is maar even
de rode wijn is mijn liefde
de enige liefde die ik ooit had
proef het leven
het leven is maar even
ik ben alleen
alleen met de rode wijn
geen dierbare aan de overkant
proeven, zin, verlangen
Bron: Eetzaal
Jikke (1L, MLA)
De jury vond dat Jikke een zinderend, levenslustig en ritmisch gedicht had geschreven,
Kees droeg zeer overtuigend voor en aan haar gedicht was merkbaar dat ze veel gedichten schrijft en houdt van lezen, haar gedicht is heel beeldend geschreven en mooi opgebouwd. Het gedicht van Fay bevat veel vergelijkingen en mooie regels. In haar gedicht bezielt ze objecten en werkt de tegenstelling licht- donker goed uit.
Ilonka Verdurmen
School der Poëzie
Kasteeljuweel is het poëzieproject van het Muiderslot en School der Poëzie.