Inspirerende Poëzie MEET UP in Antwerpen
40 Finalisten uit Sneek, Bolsward, Rotterdam, Antwerpen, Gent, Barendrecht en Amsterdam reisden op vrijdag 12 mei naar theater/cultureel centrum Villanella aan de Maarschalk Gerardstraat 4 in Antwerpen. Ze werden ontvangen met heerlijke taarten en iedereen kreeg bij binnenkomst een sticker opgeplakt zodat de grote jonge dichters poëzie-verbroedering meteen kon beginnen.
De jongeren hadden in de voorrondes gedichten voorgedragen geïnspireerd op het werk van de vijf voor de VSB Poëzieprijs 2017 genomineerde dichters: Rodaan Al Galidi, Hannah van Binsbergen, Ruth Lasters, Delphine Lecompte en Nachoem M. Wijnberg.
Tijdens deze Meet Up konden ze kennismaken met drie VSB Poëzieprijswinnaars: Hannah van Binsbergen (winnares 2017), Nachoem M. Wijnberg (genomineerde 2017 en winnaar 2009) en Mustafa Stitou (winnaar 2004). De drie dichters hadden pittige workshops close reading voorbereid waarin ze vier gedichten met de jongeren gingen bespreken:
- een gedicht dat een belangrijke rol heeft gespeeld bij hun keuze voor het dichterschap
- een gedicht dat vertegenwoordigt waar de dichter naar streeft in poëzie
- een eigen gedicht aan de hand waarvan de dichter kan vertellen over aanleiding, ontstaansgeschiedenis en werkwijze
- een gedicht waar de dichter de jongeren graag kennis mee wil laten maken
Verdeeld in drie groepen trokken dichter en jongeren ieder naar een eigen werkkamer.
Hannah van Binsbergen besprak
- Lucebert Het orakel van Monte Carlo
- Hans Faverey De mooiste vogel, die door ijsvogels
- Hannah van Binsbergen Afdaling voor L.A.H.
- Mustafa Stitou Affirmaties
Nachoem M. Wijnberg besprak:
- Kavafis Satraap
- Wijnberg Avond
- Carlos Drummond de Andrade José
- Masuoko Shiki Haiku
Mustafa Stitou besprak:
- Remco Campert When we were very young
- Wislawa Szymborska Lof der dromen
- Mustafa Stitou Lente
- Max Greyson Ochtendspits
Het werden enerverende gesprekken. Een ontdekkingsreis door heel uiteenlopende teksten die steeds meer betekenis leken te krijgen. Zo schreef Martijn: "Ik vond de workshop heel interessant omdat ik erachter kwam dat een half uur discussiëren over 3 regels meer dan mogelijk is. Het heeft me geleerd om dieper te kijken en woorden en zinnen op verschillende manieren uit te leggen" en Nina: "Toen ik zelf eerst keek naar de gedichten vond ik ze niet al te pakkend, maar na wat uitleg van de dichter en informatie over de achter liggende gedachtes van het gedicht, snapte ik het gedicht al snel, ik ben ze meer gaan waarderen en hield me opeens bezig met details." Na een rijk gevarieerde lunch in de foyer van Villanella stortten de jongeren zich een schrijfworkshop. Elke groep ging weer naar een andere dichter. Hannah van Binsbergen verraste haar deelnemers met een stapel pagina's van een krant. Ieder koos drie tekstregels en gebruikte deze als basis voor een nieuw gedicht. Een van de jongeren vertelde:
"Ik vond deze workshop het leukst, het idee dat we een kloppende gedicht moesten maken gebaseerd op drie zinnen uit een simpele krantenartikel, maakte me eerst nerveus, maar het werd al snel heel leuk. Ik heb vooral meer gedacht over het schrijven van het gedicht dan dat ik normaal doe."
Nachoem M. Wijnberg legde zijn groep een confronterende vraag voor: neem een herinnering aan iets waarover je achteraf denkt dat je toen een verkeerde beslissing genomen hebt, schrijf die toe aan een hypothetisch personage en/of een bekend persoon. Op deze opdracht werd echt gezwoegd. De groep van Mustafa Stitou ging ook aan de slag aan de hand van een concreet stappenplan waarbij vrijelijk geassocieerd kon worden.
Toen kwam de grote verrassing want na een korte theepauze kregen de drie groepen de opdracht per groep een performance voor te bereiden en alle remmen gingen los. Zo ontwikkelde een groep een poëziestoelendans waarbij wie over bleef steeds zijn of haar gedicht moest voordragen en een andere groep besloot, staande in een halve cirkel, steeds met een gebaren in tweetallen de onderliggende thema's en emoties van het gedicht dat werd voorgedragen te versterken en de derde groep werkte de voordrachten weer op een andere manier uit.
De jongeren waren enthousiast over deze opdracht: "Sommigen hadden in het begin moeite om concentratie te vinden, maar hoe meer het plan vorm begon te krijgen hoe enthousiaster iedereen werd, iets wat ook echt te zien was op het podium. Ik vond het echt geweldig om naar Antwerpen te mogen. Ik heb echt heel veel mensen leren kennen en heel veel vrienden gemaakt. Wat me ook opviel was dat iedereen echt enorm aardig, open, geïnteresseerd en vriendelijk was."
De Vlaamse dichter Andy Fierens presenteerde het programma vrijdagavond in de gemoedelijk zaal DE Studio met een verrassend optreden door illusionist Celsius die een tafel liet zweven, uit menig oor een gouden munt te voorschijn toverde en allerlei truuks uithaalde met een krant. De vj's Glitterende Eenhoorn en Prinses Lae tekenden live bij de performances en de jongeren konden ook luisteren naar een optreden van VSB-genomineerde Ruth Lasters.
Na wat nachtrust in het Jeugdhotel "Ik dacht dat we op een zaal zouden slapen maar we hadden een eigen kamer" en een stevig ontbijt gingen de jonge dichters zaterdag op stap vanaf de Grote Markt in Antwerpen waarbij twee ervaren rondleiders ze meenamen voor een stadswandeling. Zo maakten de dichters kennis met Lange Pier, een Middeleeuwse eetkelder, het Stadhuis, de Kathedraal en de woon- en geboortehuizen van Antwerpse literatoren en Suske en Wiske op de muren. Ondergedompeld in poëzie en met veel indrukken werd de terugreis aanvaard – al dan niet bewapend met Belgische Moederdagcadeautjes, chocola en souvenirs.