KASTEELJUWEEL 2009 Muiderslot
winnaars op de kasteeltrap
Juryrapport gedichten (1e ronde)
Juryrapport Kasteeljuweel 2009
Muiderslot / School der Poëzie
In de jury van Kasteeljuweel 2009 zaten Diana Ozon (dichter), Ida Schuurman (Muiderslot), Enny Schmitz (School der Poëzie) en Jos van Hest (dichter en juryvoorzitter).
Zij lazen met groot genoegen meer dan honderd gedichten, geschreven door leerlingen van het Vechtstede College (Weesp), Helen Parkhurst (Almere), Willem de Zwijger College (Bussum), College De Brink (Laren), Casparus College (Weesp) en Scholengemeenschap Reigersbos (Amsterdam). Uit deze verzameling gedichten koos de jury een vijftigtal dat in aanmerking komt voor publicatie in een digitale bundel. En zij werden het unaniem eens over een derde, een twee en een eerste prijs.
Derde prijs
De derde prijs van Kasteeljuweel 2009 gaat naar Maray Zeyrek, leerling van het Vechtstede College in Weesp. Zij schreef een krachtig, pijnlijk en regelrecht-uit-het-hart gedicht over een liefdesrelatie die voorbij is. Ongewoon fel van toon. De ik-figuur van het gedicht neemt geen blad voor de mond; ze zegt de jij-figuur verbeten de waarheid, probeert zich groot te houden maar laat doorschemeren dat het haar moeite kost. Maray schreef een hartstochtelijk en vinnig anti-liefdesgedicht. Met woorden deelt ze klappen uit en die komen overtuigend aan. Ja, de liefde is niet iets zoetsappigs.
alles wat je voor mij hebt verpest
en alle jaren die ik aan jou heb verspild
al mijn kansen
neem ‘t mee en verdwijn
het laatste wat ik je schenk
is dat je me nooit meer ziet
verdwijn in ‘t duister
en kom nooit meer terug
je zal me nooit om jou zien huilen
nooit zal ik laten merken
dat ik van binnen verdrink
ik verlies controle over mezelf
ga snel voor het verslechtert
soms voel ik me gebroken van binnen
ik zal het nooit toegeven
Tweede prijs
De tweede prijs van Kasteeljuweel 2009 is ook een liefdesgedicht, maar het is het tegenovergestelde van de scherpe uithaal van de derde prijs. In het gedicht van de tweede prijs wordt de geliefde eveneens toegesproken, maar nu gebeurt het op een lief-lievige, gek-overdreven, geestig-muzikale manier. De geliefde wordt overdekt met de meest fantastische koosnamen en versierd met eretitels. Een heerlijk en gedurfd gedicht. De tweede prijs gaat naar Shannon de la Rambelje, leerling van College De Brink uit Laren.
Mijn lief, jij bent mijn boterbloempje
Mijn kleurenboog, jij bent mijn kasteelvrouwe
Zo snel de wijzer tikt, zo snel loopt mijn hart voor jou
Het mooiste visje in het water, jij valt gelijk op
Mijn krullie, mijn goudlokje, voor mij ben je de hoofdprijs
Ik hoef geen miljoen, jij bent voor mij al een miljoen
Misschien wel meer dan dat
Jij bent mijn beertje, mijn roosje
De rode die het meest opvalt
Ben jij
Eerste prijs
En ook de eerste prijs, het zal niet verbazen, betreft een liefdesgedicht. Gaat het derdeprijs-gedicht over een liefde die voorbij is, over de verleden tijd dus, gaat het tweedeprijsgedicht over een liefde die er nu is, de tegenwoordige tijd dus, het eersteprijsgedicht gaat over een liefde die er nog niet is maar waar naar vol verlangen wordt uitgekeken. Een liefde in de toekomstige tijd dus, over een meisje dat nog gevonden moet worden, een meisje dat nog een naam moet krijgen. De winnaar van de eerste prijs is Delano Holwijn, leerling van Scholengemeenschap Reigersbos in Amsterdam. Hij schreef een vitaal gedicht over verliefd zijn op het verliefd zijn, over een meisje zonder naam, over de tijd die zal komen.
Meisje zonder naam
Dit is voor het meisje, het meisje zonder naam
Die ik eenmaal heb gezien, dit meisje van mijn dromen
tijd voor de liefde, tijd voor mijn hart
mijn mond laat ik spreken, met mijn hart als tolk
Liefde maakt blind, maar jou zie ik staan
De tijd bestaat niet, ik lijd aan dementie
jij bent een persoon van uitzonderlijke klasse
niemand in de wereld is zoals jij
De tijd heeft mij tijdig verlaten
toch heb ik de beste tijd ooit
Onze tijd zal komen en zo lang die er niet is
zal ik zoeken naar jou, meisje zonder naam
Jos van Hest, juryvoorzitter
Juryrapport voordracht (2e ronde)
Juryverslag VOORDRACHTSPRIJS
Vrijdag 26 juni 2009, 16.30 uur
Ilonka Verdurmen, jurylid en docent, artistiek leider School der Poëzie
In de zon, tussen de kragen en de hoofden, lopen ruim veertig winnaars met in hun hand de envelop met hun gedicht door de tuinen van het Muiderslot. Bij de Kazemat, op het veldje waar de valken worden getrained, wachten krentebollen en bekertjes cola en appelsap. Jacques Brooijmans geeft een voordrachtstraining onder een boom. Om half zes is het zo ver. De jongeren betreden met hun gasten de Ridderzaal waar 400 jaar geleden P.C. Hooft zijn gasten ontving, waaronderJoost van den Vondel, Constantijn Huygens, Anna en Maria (‘Tesseltje’) Roemer Visscher en Casper Barleus. Aan de wand kijken ze toe vanaf het schilderij dat Kruseman van de Muiderkring schilderde. Er staan twee zeepkisten en presentator Imre Bésanger roept telkens één dichter naar voren om zijn of haar gedicht voor te dragen. De gasten applaudiseren en Vastert van Aardenne, acteur in de voorstelling ‘Warenar’ in het Festival ‘Hooft op Hol’ op het Muiderslot, en Ilonka Verdurmen, artistiek leidster van School der Poëzie, beoordelen de voordrachten. De jury let op concentratie, overdracht, tempo, expressie en muzikaliteit. 41 Jongeren dragen hun gedicht voor, soms uit het hoofd, soms met gebaren erbij, soms terwijl ze naar Tesseltje kijken op het schilderij tegenover hen. De jury bewondert de inzet, de moed en de durf. Veel voordragers halen hoge cijfers.
In de pauze moet de jury een keuze maken.
De derde prijs gaat naar Tessel van de Loo. Zij las overtuigend en krachtig haar gedicht voor en keek haar publiek aan met deze aanklacht namens haar naamgenote:
Jij doet wat je wil
Jij bent vrij te gaan
te leren en te leven
Voor jou de normaalste
zaak van deze verknipte wereld
Ik moet doen wat jij wil
Ik kan niet gewoon leren
Ik heb geen eigen leven
Voor mij de normaalste
zaak van deze verknipte wereld
geluk voor jou
pech voor mij
jij een jongen
ik een meisje
allemaal de normaalste zaak
van deze verknipte wereld
Opdracht: Tesseltje
Tessel van de Loo
De tweede prijs is voor Rebekah Simmons. De jury is vooral onder de indruk van haar muzikale voordracht, het ritme in haar zinnen dat zij ook laat horen:
In de stilte van de vrouw
De stekende warmte op mijn rug
De prikkeling van de hoge zon
Verlangend zoeken naar mijn recht
Op de horizon van zogenaamd geluk
Bewonder Tesseltje
Zij die de kracht vond in het duister
Bewonder Tesseltje
Zij die onverstoorbaar schreef
In de stilte van de vrouw
Opdracht: Tesseltje
Rebekah Simmons
De eerste prijs is voor Jesse Macrander. Met grote concentratie en intens gevoel bracht hij zijn gedicht, met gebaren erbij.
Vergeving
De wind waait door grassprieten
Duizend wensen in één mens
Vergeving is van het water
Knuffel van hemel en aarde
Handen voor bosvrijheid
Achter de horizon neemt de aarde
Afscheid van de zon
Vergeving voor blijdschap
Vergeving geeft kracht
Opdracht: de banieren
Jesse Macrander