Christophe Vekeman
Voorronde Debat en Essay in Gent

Wie zijn er door naar de finale?

Donderdag 14 maart 2024 was een spannende dag voor de leerlingen van Atheneum Gentbrugge en Atheneum Wispelberg: in De Kazematten in Gent namen zij het tegen elkaar op in twee voorrondes van Poëzie Debat & Essay!

Voorafgaand aan de voorrondes schreven de leerlingen prachtige, persoonlijke essays over gedichten naar keuze, onder leiding van Jacques Brooijmans. Daarnaast oefenden zij het debatteren over stellingen rondom poëzie, zoals of poëzie een plaats moet hebben in de politiek, en politiek in poëzie, en zijn actuele gedichten beter dan tijdloze gedichten?

De voorrondes werden gepresenteerd door Christophe Vekeman. Dichter Andy Fierens trad op met inspirerende gedichten en Anna Borodikhina met Spoken Word.

In de jury zaten Brenno Mulder (dichter en student filosofie) en Lotte Polfliet (medewerker Poëziecentrum). Samen bepaalden zij welke essayisten en debaters doorgaan naar de finale op 28 mei 2024:

Essays
De winnende essays waren van Emma (Atheneum Gentbrugge) en Gust (Atheneum Wispelberg). Emma schreef het bezinnende essay Komorebi, het Japanse woord voor hoe zonlicht door de bomen valt aan de hand van een gedicht van Anna Enquist en K. Schippers. Gust schreef Natuur of stad?, aan de hand van Het landschap van Leo Vroman en de Dapperstraat van J.C. Bloem.  

Debaters
De debaters die met de beste argumenten kwamen en door zijn naar de finale zijn Brecht, Nora en Lewis van Atheneum Gentbrugge en Nona, Samia en Maud van Atheneum Wispelberg.

Gefeliciteerd allemaal, en tot bij de finale in mei!