Cassandra Onck
Met de leerlingen van Hervormd Lyceum West en Openbare Schoolgemeenschap Bijlmer

Voorronde Debat en Essay 2024 in Amsterdam

Donderdag 28 maart 2024 was een spannende dag voor de leerlingen van Hervormd Lyceum West en het OSB: in theater Perdu in Amsterdam namen zij het tegen elkaar op in de voorronde van Poëzie Debat & Essay 2024!

Voorafgaand aan de voorrondes schreven de leerlingen prachtige, persoonlijke essays over gedichten naar keuze, onder leiding van Jacques Brooijmans. Daarnaast oefenden zij het debatteren over stellingen rondom poëzie, zoals of poëzie een plaats moet hebben in de politiek, en politiek in poëzie, en zijn actuele gedichten beter dan tijdloze gedichten?

De voorronde werd gepresenteerd door André Accord. Dichter Andy Fierens trad op met inspirerende gedichten en Cassandra Onck met een talig muzikaal intermezzo.

In de jury van de voorronde zaten dichter Brenno Mulder en docent Nederlands Irene Blaauw.

Essays
Het winnende essay was van Marwa van Hervormd Lyceum West. Zij schreef een filosofisch essay rond twee gedichten, van Gerrit Kouwenaar en Marc Insingel: Tijd en illusies. Van het OSB schreef Tobias het beste essay, over gedichten van Miriam Van Hee en Gerrit Komrij: Reflecties over het leven

Debaters
De debaters die met de beste argumenten kwamen en door zijn naar de finale zijn Marwa van het HLW en Sammi van het OSB. 

Tot bij de finale op 28 mei!