School der Poëzie Community - Mona Thomasse en Myrte Leffring
School der Poëzie Community-lid Mona Thomasse wordt gecoacht door dichter, performer en docent Myrte Leffring. Mona leert met begeleiding van Myrte in verschillende stijlen en vormen te schrijven, vanuit een concept. Wij interviewden hen en Mona deelt één van haar gedichten waar ze samen met Myrte aan heeft gewerkt. Lees snel verder en ontdek hun leestips, de zinnen die het brein doen kraken en de woorden die zij mooi vinden!
Mona Thomasse
Leestip waar de lezer blij van wordt
De Optocht van Toon Tellegen. Niet iets waar je heel blij van wordt, maar prachtig geschreven. De woorden raken je rechtstreeks in je hart, omdat het zo rauw en herkenbaar is.
Een zin die je brein deed kraken
“Soms moeten we verplaatsen van ‘Wat zegt hij?’ naar ‘Wat lees ik?”
Wijze woorden van mijn docent Nederlands tijdens het bespreken van poëzie. Een klasgenoot vond een gedicht stom omdat hij niet wist wat de dichter bedoelde (“Wat zegt ‘ie nou eigenlijk?”), en dit was zijn [de docent] reactie.
Een mooi woord
Herinnering. Het woord wordt vaak gebruikt zonder dat er goed naar wordt gekeken; her-innering. Iets wat opnieuw eigen gemaakt wordt, opnieuw tot je komt. Iets wat alleen jij opnieuw kunt beleven, en niemand anders. Het komt nu van binnen, in plaats van van buitenaf. Innering. Her. Innering.
Myrte Leffring
Leestip waar de lezer blij van wordt
Lees veel. Lees gevarieerd. Leen een bloemlezing met hedendaagse gedichten uit de bibliotheek, blader, proef en bedenk wat je aanspreekt in het gedicht van de ene dichter en wat je hindert in het gedicht van een andere. Waaróm raakt een bepaald gedicht je? Als je op die vraag antwoord kunt geven, kun je ook je eigen poëzie verbeteren.
Een zin die je brein deed kraken
‘Je sliep in je naam tot ik kwam en hem zei.’
Van Leonard Nolens, uit zijn liefdesgedicht ‘L.*’.
Kraken heeft in dit geval niet te maken met een moeilijkheidsgraad, maar een beetje met afgunst. Zo mooi, wat had ik die regel graag zelf verzonnen. Mijn hoofd kraakt ervan.
Een mooi woord
Zwaveldamp, omdat het mooi klinkt, een symbool is en een geur en een kleur heeft. En zo werkt poëzie.
Foto Myrte Leffring: Rosa van Ederen