Winnares Julia
Op 7 juni zijn de prijzen van de APP 2023 uitgereikt!

Prijsuitreiking Amsterdamse PoëziePrijs voor jongeren

Op woensdag 7 juni 2023 vond in het theater van de OBA Oosterdok de feestelijke prijsuitreiking plaats van de eerste editie van Amsterdamse PoëziePrijs voor jongeren. Ruim 1000 jongeren uit verschillende stadsdelen van Amsterdam hebben begin dit jaar een gedicht geschreven. 48 gedichten werden geselecteerd voor de finale.

“Wij zijn op zoek gegaan naar gedichten met een inhoudelijk noodzaak – een gedicht dat moést worden geschreven! – gedichten met mooie beelden en nieuwe landschappen, gedichten waarin gespeeld werd met taal, gedichten waarin gedroomd werd, gedichten met verrassingen. De gedichten brachten ons ‘’babyblauwe bloemen”, “artistieke betonblokken”, “een fietsslot zonder fiets”, “vuurrode ogen van een kat” en vrijheid, vriendschap en veel liefde. Bijzonder was ook een gedicht over de vreugde van het lezen én het gedicht over genoegens van confetti”, aldus de jury. 

De winnaars

De eerste prijs ging naar Julia van het MLA. Uit het juryrapport: Het winnende gedicht begint met de zin: ‘’we zijn op zoek’’ – een zin die meteen de vragen oproept: wie is ‘’we’’, en waar is de schrijver naar op zoek? De vraag wordt in dit gedicht steeds op een andere manier gesteld door mooi gevonden beelden en een tweespraak die steeds tussen haakjes terugkomt – een mooi spel met de mogelijkheden van geschreven taal. Dit gedicht benadrukt het belang van geborgenheid en laat tegelijk zien dat dat voor iedereen anders kan zijn.”
Lees hier het gedicht en hier een interview met Julia in MUG Magazine.

Sylvian van het HLW won met het gedicht Koning de tweede prijs: “De tweede prijs gaat naar een gedicht met een korte en duidelijke titel: Koning. Het hele gedicht is een ode aan de vader – de vader van de schrijver? Wij weten het niet, maar deze ode roept een helder en liefdevol beeld op van een bijzondere man, die tegelijk heel ‘’down to earth’’ is – eengewone man, die lacht, zingt, vaart en een vriend voor iedereen is. Geheimzinnig is het omdat de schrijver zelf niet zegt of het zijn vader is of zou moeten zijn. Het gedicht zit vol met tekenende details over de vader-persoon en is goed opgebouwd in verschillende strofen. Een prachtig gedicht!
Lees hier het gedicht.

De derde prijs is voor het gedicht Siglind van Floor van het OSB: “Een kort gedicht dat geheimzinnige beelden oproept – is het een droom of het is het een herinnering? Het gedicht is kort en we vragen ons af wie de persoon van de titel is. De schrijver van het gedicht durft ons mee te nemen naar een andere wereld en weet met de slotzin (en het gedachtenstreepje aan het eind) een verrassende vraag te stellen waar de lezer echt over na moet denken.”
Lees hier het gedicht.

Floor leest haar gedicht
Derde prijswinnares Floor Swagers leest haar gedicht

 

De jury van de APP 2023 bestond uit Gershwin Bonevacia (voormalig stadsdichter), Babs Gons (dichter, spoken word), Menno Hartman  (uitgeverij van Oorschot) Aleid Truijens (columnist Volkskrant), Fenna Ulichki, (stadsdeelvoorzitter West). Zij hebben de gedichten geanonimiseerd beoordeeld.

De uitreiking werd gepresenteerd door Edson da Graça. Tijdens de prijsuitreiking lieten verschillende Amsterdamse kunstenaars hun interpretatie van verschillende gedichten van de finalisten zien. Zo was er een film van Simple Creative Solutions met medewerking van de Glitterende Eenhoorn, een sculptuur door kunstenaar Sanne van Balen, een schilderij door Salomé Roodenburg, spoken word van Roger Buyne, een swingende popsong van Babs en een beeldende breakdance van Clynt en Sevda.

sanneclynt en sevdaSalomeBabs

De aanstekelijke muziek van de Brass Rave Unit maakte het een groot feest. DJ Clarioca draaide de middag aan elkaar. 

brass rave unit
Brass Rave Unit

 

De Amsterdamse PoëziePrijs is een initiatief van het Fons Vitae Lyceum, de Openbare Bibliotheek en School der Poëzie.

fvloba