Portretten en gedichten
'Als de zon in Amsterdam fel schijnt, dan denk ik aan Haïti.' Met deze woorden begint de tienjarige Lynn-Morgan Braaf haar gedicht over Amsterdam. Zij is één van de 180 Amsterdammers die zijn gefotografeerd en geïnterviewd over hun relatie met Amsterdam. School der Poëzie schreef met vier van hen een gedicht.
In Amsterdam wonen op dit moment officieel mensen van 180 verschillende nationaliteiten. Van sommigen zijn er veel en van anderen zijn er maar heel weinig.
Op maandag 21 november was er voor alle 180 Amsterdammers een diner in de hal van het Koninklijk Instituut van de Tropen. Het koloniale marmer glom, er stonden overal grote vazen met rozen, de muziek schalde door de ruimte en de burgemeester hield een toespraak met veel grapjes en cijfers en hij stelde de jongste gefotografeerde Amsterdammer voor, namelijk het vijfjarige jongetje Elmo, geboren in Australië, met een Nederlandse moeder en een oma in Enschede. Het menu was zeer gevarieerd met gerechten uit zoveel mogelijk verschillende keukens en de vertegenwoordigers van de 180 Amsterdamse nationaliteiten raakten al gauw met elkaar aan de praat.
Lynn-Morgan vertelt in haar gedicht over haar vader in Haïti die na de dood van haar biologische moeder niet meer voor haar kon zorgen maar haar wel bemoedigend toesprak in het ziekenhuis: “Je gaat niet dood” en haar lieve Nederlandse moeder die haar adopteerde en om te zorgen dat ze zich op haar gemak zou voelen voor ze op reis ging naar Amsterdam knuffels en foto’s naar Haïti stuurde. ‘Ik heb ze nog steeds” vertelde Lynn-Morgan en ze gaf haar gedicht de titel mee ‘Vertrouwen’ want ook als je geadopteerd wordt, kun je vertrouwen hebben.
Ali M. Mondial uit Tsaad heeft een dubbele carrière. Hij is niet alleen een succesvol kok die heel gezonde soepen maakt volgens recepten uit Tsaad, het soep-land bij uitstek, maar hij zingt ook en bedenkt toneelstukken. Hij noemt zichzelf soeperman en beschrijft in zijn gedicht hoe hij een foto vindt in een van de huizen in Amsterdam met daarop een klein kindje dat volledig is uitgehongerd in de hongerwinter. Hij is verbaasd dat er in Nederland honger heeft bestaan en koestert de foto die hij af en toe ’naar de wereld brengt’ om hem te laten zien.
Beeldend kunstenaar Naleye Sultan Buddista uit Cambodja werd gegrepen door het symbool van de deur en schreef een gedicht over de ‘Deur van Amsterdam’ die soms open staat, soms dicht is of op een kiertje staat . Hij maakte een kunstwerk bij zijn gedicht van een oude Amsterdamse voordeur met daarop de portretten van alle 180 gefotografeerde Amsterdammers. Anthony C. John uit Maleisië schreef een gedicht over de stad die op 27 oktober 1275 stadsrechten kreeg en vertelde over Amsterdam waar de tijd zingt door alle beierende klokken.
Deze vier dichters lezen hun gedicht ook voor op zaterdag 17 december tijdens het Open Podium in de OBA in Amsterdam, om 14.00 uur op de tweede verdieping.
Presentatie: Jos van Hest. Donderdag 8 december om 17.30 uur wordt de tentoonstelling 180 Amsterdammers geopend door OBA-directeur Martin Berendse. De tentoonstelling is tot en met 28 februari 2017 te zien in de centrale OBA.
De kaarten (klik hier voor pdf) zijn gemaakt i.s.m. 180 Amsterdammers en de OBA.