foto
Herdenking Februaristaking in poëzie, dans en muziek

Ontroerende en krachtige gedichten over de Februaristaking

Amsterdamse kinderen van de Piet Hein school en jongeren van het Wellant College Sloten en Montessori Lyceum Oostpoort wierpen zich op de Februaristaking en haar betekenis nu. Ze schreven niet rijmende gedichten met de Februaristaking, de Jodenvervolging en de (Tweede Wereld) oorlog als bron van inspiratie. Gisteren brachten een aantal jonge 'dichters' hun werk op de planken. Prachtige, ontroerende, maar ook zware kost.

De voordrachten van de leerlingen werden afgewisseld met optredens van speciale gasten. Zo was er een performance van stadsdichter Gershwin Bonevacia (die in 2017 nog werk ten gehore bracht bij de herdenking van de Februaristaking), en optredens van K. Schippers en Turn it Loose Crew

De jury K.Schippers (Gerard Stigter), dichter en juryvoorzitter, Gershwin Bonevacia, stadsdichter van Amsterdam en Jaïr Stranders, Comité Februaristaking, wees aan het einde van de bijzondere PoëzieRevue 7 winnaars aan:

  •  Dieuwertje, van basisschool Piet Hein, kreeg een prijs voor haar gedicht moeder en kind. ‘Een dialoog vanuit elke keer een ander perspectief.’ Aldus de jury.
  • Vera, van Montessori Lyceum Oostpoort, kreeg een prijs voor haar korte, ‘maar o zo krachtig gedicht' waarin elk leven belangrijk is.
  • Zozan, van het Wellant College Sloten, kreeg een prijs voor zijn gedicht Koerden. De jury vond het ‘indrukwekkende verhalende tekst zonder franje'.
  • Precious, Montessori Lyceum Oostpoort, schreef het gedicht Zien. ‘Treffend in vorm en tekst’, aldus de jury.
  • Thiamey ging naar huis met een prijs voor het gedicht Vrede. De jury was ‘erg onder de indruk van dit sterke gedicht. De tweetaligheid Sranan Tongo en Nederlands en de herhaling benadrukt de noodzaak van deze tekst.’
  • Nikolina kreeg een prijs voor haar gedicht Veilige plaats. De jury vond de ‘je je-vorm een mooie herhaling in dit ontroerende gedicht.'
  • Johnathan schreef een gedicht zonder titel. Het begint met 'Oorlog is een speeltuin'. ‘Hij gebruikt veel metaforen. Het geheel is heel beeldend’. De jury was ook erg onder de indruk van zijn goede voordracht.

Meer foto's op Instagram en op Facebook, met dank aan fotograaf Hans Mooren.

De Revue rond de Februaristaking werd georganiseerd i.s.m. Herdenking Februaristaking 1941 en De Rode Loper op School.