trofee
Een spannende dag in De Studio Antwerpen

Finale Poëzie Debat & Essay 2024!

Dinsdag 28 mei 2024 was het zo ver: de finale van Poëzie Debat & Essay 2024 in De Studio in Antwerpen!

De beste debaters en essayisten uit Nederland en België reisden naar Antwerpen voor de finaledag. Voor het zo ver was konden zij samen met hun klasgenoten deelnemen aan verschillende workshops: extra voorbereidingen treffen op het debatteren met Jason de Weerd, de heupen losgooien bij Turn it Loose, cartoon tekenen bij Lise Vanlerberghe, een theaterworkshop volgen bij Aline Cornelissen, een Rap en Beatbox workshop bij Okwaro, de fijne kneepjes van het storytellen leren bij Ailun Elzenga of alles te weten komen over Slam Poetry met Denis Boakye Mensah. 

Denis Boakye Mensah, Lise Vanlerberghe, Turn it Loose, Ailun Elzenga
Denis Boakye Mensah, Lise Vanlerberghe, Turn it Loose, Ailun Elzenga

 

Daarna was het zover: het slotdebat! Tijdens een spannende show namen de leerlingen het tegen elkaar op. In twee rondes en vervolgens een finale debatteerden ze over allerlei stellingen: zijn tatoeages met dichtregels een goed idee? Moeten politici poëzie lezen? En lijken wiskunde en poëzie op elkaar, of juist niet?

Een kritische jury luisterde naar de debatten en las aandachtig alle essays. Deze jury bestond uit dichter en schrijver Yousra Benfquih, parlementslid Imade Annouri en dichter Peter Swanborn.

Na een finaleronde kwam daar de winnaar uit de bus: Piet van het Haags Montessori Lyceum won de trofee!

De debatten werden afgewisseld met persoonlijke essays die de jongeren schreven rond twee gedichten. Na een stevig beraad heeft de jury een winnaar gekozen: Marwa van het Hervormd Lyceum West uit Amsterdam, met het essay Tijd en Illusies! Daarin verwerkte zij gedichten van Gerrit Kouwenaar en Marc Insingel.

De presentatie van het debat was in handen van Rick de Leeuw. Zangeres IKRAAAN verzorgde een fantastisch optreden en de dansers van Turn it Loose lieten hun breakdancekunsten zien.

Docent Jacques Brooijmans werd flink verrast tijdens het debat: na het vele jaren organiseren van Poëzie Debat & Essay in Nederland en Vlaanderen werd hij in het zonnetje gezet met een eigen trofee, onder luid applaus van de jongeren en hun docenten. 

Imade Annouri, Debat, Ikraaan, Rick de Leeuw en Jacques Brooijmans
Imade Annouri, Debat, IKRAAAN, Rick de Leeuw en Jacques Brooijmans

 

Aan Poëzie Debat & Essay 2024 deden mee: het Haags Montessori Lyceum uit Den Haag, Hervormd Lyceum West en Open Schoolgemeenschap Bijlmer uit Amsterdam, Atheneum Gentbrugge en Atheneum Wispelberg uit Gent en Perspectief en Stedelijk Lyceum Waterbaan uit Antwerpen.

Poëzie Debat & Essay wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen en de TaalUnie.