debat en essay

Finale Poëzie Debat & Essay 2023

Op 1 juni vond de finale dag van Poëzie Debat & Essay plaats in de Studio in Antwerpen. Leerlingen van het Hervormd Lyceum West uit Amsterdam, het Haags Montessori Lyceum uit Den Haag, Atheneum Gentbrugge, Atheneum Wispelberg en Einstein Antheneum uit Gent en Lyceum Waterbaan en Pestalozzi Lyceum uit Antwerpen kwamen bij elkaar voor deze spannende dag!

We trapten af met verschillende workshops waar de leerlingen aan deel konden nemen. Ze konden hun creativiteit de vrije loop laten gaan tijdens de workshops Breakdance van Turn it Loose, Cartoon Tekenen van Lise Vanlaerberghe, Improvisatietheater van Hassan Khayoon, Songwriting van Simon Michelena, Spoken Word van Anna Khina, Storytelling van Jacqueline Korevaar en, in voorbereiding op de middag, debatteren bij Walter Freeman.

's Middags was het namelijk tijd voor de finale: in verhitte debatten namen de finalisten het tegen elkaar op. Ze verdedigden of vielen de stellingen aan, want is het bijvoorbeeld goed voor de wereld als politici poëzie zouden lezen? En is poëzie op het internet juist wél, of niet de redding van de poëzie?

Het debat werd afgewisseld met voordrachten van poëzie essays die de leerlingen schreven onder leiding van Jacques Brooijmans. Prachtige reflecties op bekende en minder bekende gedichten werden verweven in persoonlijke essays. 

Natuurlijk kunnen bij een show de optredens niet ontbreken: Turn it Loose lieten hun Breakdancekunsten zien en Simon Michelena zong zijn aanstekelijke nummers.

Wie het beste debat voerde en het beste essay geschreven had, was in handen van een vakkundige jury. Schrijver en boybandlid Martin Rombouts, spoken word artiest Soukaïna Bennani en dichteres Esohe Weyden voerden uitgebreid beraad over welke leerlingen in de prijzen vielen.

jury

Het winnende essay was Kinderen en Volwassenen van Esma van het Hervormd Lyceum West. De jury vond het een persoonlijk essay waarin de essayist gedurfd heeft om zichzelf open te stellen. Ze is actief op zoek gegaan naar gedichten die mooi passen in het essay: een mix van klassiekers en minder bekende gedichten. Daarnaast klinkt er vrijheid in door om op zoek te gaan naar passende beelden waarmee het essay een poëtisch karakter krijgt. Het essay heeft een sterke opbouw, pakkend, gevat en sterk geschreven. Een geschenk om het te mogen lezen! Van harte gefeliciteerd, Esma!

De beste debatant was Lily van het Hervormd Lyceum West. Zij overtuigde de jury echt tijdens haar laatste debat, waar ze de jury zowel kon overtuigen dat poëzie verbroederd, als dat goede poëzie mensen niet per sé ruimdenkender maakt. Dat is knap! Van harte gefeliciteerd, Lily.

finale