kasteeljuweel
Een spannende uitreiking in de Ridderzaal!

Finale Kasteeljuweel

Gisteravond, op 4 maart 2024, vond in de Ridderzaal van het feeërieke verlichte Muiderslot de finale plaats van de wintereditie van Kasteeljuweel. Achttien eerste en tweede klassen van het IVKO uit Amsterdam, het Comenius College uit Hilversum en Echnaton uit Almere kregen een rondleiding door het Muiderslot met als thema 'Vrijheid'. Daarop geïnspireerd schreven de leerlingen onder leiding van poëziedocenten van School der Poëzie kleurrijke gedichten. 

Irma Enklaar (Muiderslot), Dasja Koot (School der Poëzie, Mediathecaris Mundus College) en Cheyenne Toney (zangeres/performer) vormden de jury. Cheyenne Toney verzorgde samen met Vlado Spisiak een muzikaal intermezzo. 

Cheyenne Toney en Vlado Spisiak

Uit elke klas was een winnaar gekozen en deze finalisten kwamen met grote bruine enveloppen en soms heel veel zenuwen het slot binnen. Ze droegen met verve hun gedichten voor en hanteerden de microfoon onverschrokken. 

De derde prijs werd gewonnen door Chanel die een gedicht schreef over een schilderij in de Ridderzaal, waarin een als vrouw verkleedde verliefde man een beeldschone bosnimpf verovert in een kuswedstrijd, Liefde of niet?. In haar gedicht geeft ze een bijzondere kijk op de liefde: Is dit illegaal? Het moet wel../ Het was rustig in het bos / totdat onze vrijheid verdween.  

De tweede prijs was voor Anastasiia van het Comenius College, In de gevangenis van mijn angst. Zij speelt in haar gedicht een opmerkelijk spel met de zintuigen: Ik hoor iets in de nacht / de geur van vrije kruiden. Ze schrijft over vrijheid en angst: Ik ben gevangen door de muren / de angst verovert mij / ik zeg mijn mening in een dode stilte. 

De eerste prijs was voor een gedicht dat de jury unaniem direct in het hart raakte: Alleen. Het is geschreven door Kaan, ook van het Comenius College. Hij schreef vanuit het perspectief van een vader die zijn dochter moet missen: 'Alleen' : Ik wou dat ik haar glanzende ogen kon zien en ik wil haar hart horen kloppen en haar voeten horen stampen op de grond. Hij gaf een sterk beeld voor de ontreddering: De grond was bruin, nu is hij beschimmeld groen.

De winnaars van Kasteeljuweel 2024 met de jury

De winnaars en de jury van Kasteeljuweel 2024

fotografie: Maarten van Haaff