Februaristaking inspiratie voor jonge Amsterdamse ‘dichters’
Op 25 en 26 februari 1941 werd door inwoners van Amsterdam gestaakt tegen het wegvoeren van de Joodse bevolking. Het monument De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein staat hiervoor symbool. De Februaristaking was het enige massale, openlijke protest in de Tweede Wereldoorlog tegen de Jodenvervolging in heel bezet Europa. Nationaal en internationaal maakte de Februaristaking grote indruk.
Anno 2019 vormt de Februaristaking een bron van inspiratie voor Amsterdamse kinderen van basisscholen de Ontplooiing en de Toekomst en jongeren van het Montessori College Oost en Wellant College Sloten bij het schrijven van hun eigen gedicht. In de afgelopen weken werden op die scholen lessen gewijd aan de Februaristaking. Geïnspireerd door beelden, foto’s, getuigenissen en teksten gingen de kinderen en jongeren aan de slag met het woord geven aan gedachten en gevoelens die de Februaristaking bij ze oproept. Ze schreven gedichten over bijvoorbeeld Anne Frank, concentratiekampen, verzet, solidariteit, eensgezindheid en de Jodenvervolging. Prachtige en ontroerende zware kost.
Op 7 februari brachten ruim 40 kinderen en jongeren hun gedichten op de planken van het OBA Theater in een speciale PoezieRevue. Tussen hun voordrachten door waren er verschillende optredens van dansers en muzikanten. Zo hadden musici hetgedicht van Yanna van het Montessori College Oost op muziek gezet. Onder begeleiding van gitarist Niels Brouwer zong Monica Akihary het prachtige gedicht.
Februari 1941
Onder de wolken lopen mensen
Niemand had het verwacht
Toen zag je mensen met een glimlach op hun gezicht
Bij het raam kon je de mensen zien
Iedereen loopt samen, iedereen eensgezind
Nooit hadden ze dat verwacht
Duitsers wilden de macht terug
In de winter 1941
Nu kon je niets meer horen, alles was stil
Geen glimlach was meer te zien
Aan het einde van PoëzieRevue kende de jury, die bestond uit K. Schippers, dichter en voormalig stadsdichter van Amsterdam, GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting en Thomas Möhlmann, tekstschrijver, redacteur en dichter, vier eerste prijzen toe.
- Akram van basisschool De Toekomst schreef het gedicht Vulkaanuitbarsting. De jury was zeer onder de indruk. ‘Een schitterende uitbarsting van poëzie.’
- Lina van Wellant Sloten kreeg de prijs voor haar gedicht Eenheid. De jury was onder de indruk van haart mooie vondsten zoals bijvoorbeeld de regel ‘luister naar het geritsel van de vrede'
- Zarel, uit groep 6 van basisschool De Ontplooiing, kreeg een prijs voor zijn gedicht De Oorlog. ‘Een kort maar zeker krachtig gedicht’, aldus de jury.
- Abdul van het Montessori College Oost schreef het gedicht Ogen. De jury vond het een doordringend gedicht met 'ogen die alles zien'.
De winnende gedichten worden uitgedeeld tijdens de herdenking op 25 februari 2019.
De Revue rond de Februaristaking werd georganiseerd in nauwe samenwerking met het Comité Herdenking Februaristaking 1941. Kom naar de herdenking! Op maandag 25 februari 2019 wordt in Amsterdam de Februaristaking van 1941 herdacht.