xx

20 jaar School der Poëzie!

Allereerste PoëzieRevue
Vanuit De Rode Hoed - een huis waar alles woont - begonnen de activiteiten. Er werden poëzielessen gegeven op het Nova College en op het Amsterdams Lyceum en de
allereerste PoëzieRevue vond plaats op 4 februari 1994. Een grote gebeurtenis. Er kwamen meer dan 200 jongeren uit alle windrichtingen De Rode Hoed binnengestormd die een theaterproductie gingen zien waarvoor de voormalige schuilkerk was omgetoverd tot een circuspiste, verlicht met door tientallen blauwe varietélampjes, verfraaid met knalrode lakgordijnen die tussen de pilaren werden gespannen en de arme jongeren droegen hun gedichten voor op ronde olifantpodesten. Vooral het opstappen was risicovol. Jongeren uit Ghana, Marokko, Turkije, Ethiopië, Bangladesh, Irak, Bosnië en Pakistan droegen afwisselend met jongeren uit Amsterdam Zuid hun gedichten voor. Trijntje Oosterhuis, dochter van Huub, trad op met het ontroerende gedicht 'Zeven maal om de aarde te gaan' van Ida Gerhardt, op muziek gezet door Antoine Oomen, 'om met die ene te staan'.

     
       PoëzieRevue in Almelo (2004)


Huub Oosterhuis jureerde of droeg gedichten van zijn goede vriend Lucebert voor. Het was vreemd, verwarrend en prachtig tegelijk. Af en toe sneuvelde er iets in het gebouw dat niet op een toevloed van drukke pubers berekend was. Na deze eerste stappen op het pad van jongeren en poëzie groeide School der Poëzie uit tot een organisatie die door het hele land poëzieprojecten verzorgt.

     
   Meset uit Amsterdam juicht. Hij won de 1ste prijs in de PoëzieRevue (2011)


Projecten
Jaarlijks lezen, bespreken en schrijven meer dan 13.000 kinderen en jongeren gedichten. School der Poëzie heeft vele en vele verschillende projecten ontwikkeld om jongeren op een plezierige en positieve manier in aanraking te brengen met poëzie en theater.
Presentaties in theaters als in het Theater van het Woord in de OBA in Amsterdam tot in de Schouwburg van Middelburg, op het Muiderslot, in het Rijksmuseum, op boten, via clips en posters, op papier, in de aula of in het Mediapark in Hilversum, op televisie, in de Stadsgehoorzaal van Rotterdam, in de krant of in het succesvolle theaterprogramma PoëzieRevue, School der Poëzie bedenkt steeds weer nieuwe mogelijkheden om kinderen en jongeren te stimuleren en kennis te laten maken met kunst en cultuur.

                            
                                 

300.000 nieuwe Nederlandse gedichten
Onsterfelijke regels als 'In Irak zijn geen strippenkaarten' staan in het geheugen gegrift. School der Poëzie ontwikkelde talrijke effectieve schrijfopdrachten en stelde vele werkbundels samen. De afgelopen 20 jaar hebben ruim 150.000 kinderen en jongeren meegedaan aan één van de projecten van School der Poëzie en dat levert 300.000 nieuwe Nederlandse gedichten op.

                           

In de afgelopen 20 jaar zijn er meer dan 500 PoëzieRevues gepresenteerd in Nederland en ook in Vlaanderen. School der Poëzie heeft ook samengewerkt met scholen, theaters en organisaties in Berlijn, London en Antwerpen.

 


Y'Poetry final (2012)
 

VERS
Sinds 1997 participeert School der Poëzie in de poëzieactiviteiten rond de VSB Poëzieprijs, de belangrijkste literaire prijs voor poëzie in Nederland en België. In 2006 is in dat kader gestart met het talentontwikkelingstraject VERS een landelijke poëziewedstrijd voor jongeren met voorrondes in Nederland en België, een slotmanifestatie en masterclasses voor gevorderden en winnaars van andere landelijke poëziewedstrijden.

                                         VERS slotmanifestatie in De Rode Hoed met presentator Rick de Leeuw (2007)

Workshops
Regelmatig reizen de docenten van School der Poëzie af om samen workshops te geven en gewapend met een beker koffie, wordt er om een uur of zeven, in het achterste treinstel in rijrichting (zo vindt men elkaar onderweg) driftig van gedachten gewisseld over de beste opdrachten en de meest effectieve methodes om een klas vrolijk en enthousiast aan het schrijven te krijgen. Vaak lukt dat getuige de opmerking van een leerling: 'Gelukkig dat dit gedicht er is'.

   
    Workshop RSG Magister Alvinus Sneek (2014)

School der Poëzie hoopt nog lang door te kunnen gaan!

Ilonka Verdurmen

 
André Accord, presentator van de PoëzieRevue