cover Amsterdam, levensovertuigingen

Amsterdam, levensovertuigingen

Deze special is onderdeel van de reader met teksten voor lessen rond thema's en geschiedenissen van Amsterdam, samengesteld door School der Poëzie. De bundel vertelt over het leven, de ideeën en het werk van onder andere Spinoza, Joost van den Vondel en Aletta Jacobs en is aangevuld met gedichten en songteksten. 

In Nederland mag je zelf je godsdienst of levensovertuiging kiezen. Dat staat al 200 jaar in onze Grondwet, de belangrijkste wet die we hebben. Het betekent dus ook dat: je mag geloven en niet moet geloven. Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen.
De levensovertuiging van godsdienstige mensen wordt (voor een belangrijk deel) bepaald door hun geloof. Maar mensen die niet geloven hebben ook ideeën en principes waar ze naar leven. Hoe dan ook: gelovigen en niet gelovigen leven niet in gescheiden werelden. Vaak genoeg hebben ze dezelfde ideeën over wat belangrijk is in het leven.
In Amsterdam wonen christenen, joden, moslims, boeddhisten, hindoes, jehova's en andere gelovigen. Maar een nog grotere groep is niet gelovig.