flyer
welkom!

31 mei: VERS slotmanifestatie 2016!

Dinsdag 31 mei is het Compagnietheater het decor van de VERS Slotmanifestatie 2016. Honderden kinderen en jongeren komen vanuit heel Nederland en Vlaanderen in touringcars naar Amsterdam op te treden of hun klasgenoten aan te moedigen bij één van de grote finales. In spannende en afwisselende literaire shows strijden de kinderen en jongeren met hun zelfgeschreven gedichten om de prijzen.

Voortraject
Ruim een paar duizend kinderen en jongeren kregen dit seizoen poëzieles op school en schreven een eigen gedicht ol.v. docenten van School der Poëzie. Zij traden op met hun gedicht tijdens regionale voorrondes in het theater. Anderen schreven een essay en debatteerden aan de hand van de prikkelende stellingen over poëzie. Inspiratiebron voor alle activiteiten: het werk van de genomineerde dichters voor de VSB Poëzieprijs.

Deskundige jury’s selecteerden in de voorrondes de beste ‘dichters’, debaters en essayisten.

11.30 -13.00 UUR: VERS Finale voor kinderen
De beste gedichten van kinderen uit het hele land in een spetterende finale op de planken. Presentatie: Dieuwertje Blok. De gerenommeerde jury, bestaande uit onder meer Maud Vanhauwaert, dichteres en genomineerd voor VSB Poëzieprijs 2016 en Mohamed Mahdi, directeur El Hizjra, bepaalt wie er met de prijzen vandoor gaan.

14.30 -16.00 UUR VERS Finale voor jongeren
Na spannende VERS voorrondes brengen finalisten uit Amsterdam, Antwerpen, Barendrecht, Gent, Rotterdam en Sneek hun poëzie op de planken. De presentatie is in handen van Ellen Deckwitz. De vakkundige jury reikt aan het einde van de finale de prijzen uit en bestaat uit onder meer: Meltem Halaceli, schrijfster, researcher en arabist en Maud Vanhauwaert.

18.00 -19.45 UUR VERS Slotdebat
Presentator Rick de Leeuw schotelt acht debatteams uitdagende stellingen over poëzie voor. Zes jongeren presenteren hun essay. Aan het einde maakt de deskundige jury, bestaande uit Peter Swanborn, journalist, Maud Vanhauwaert en Mieke Renders, directeur van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, bekend wie zich in 2016 de beste poëziedebater en essayist van de Benelux mag noemen.

Artiesten in VERS Finales
In iedere finale treden de jonge ‘dichters’ op met artiesten van naam. De voordrachten van de kinderen en jongeren worden afgewisseld met optredens van strijkersensemble FUSE, kunstfluiter Geert Chatrou, dichteres en VSB Poëzieprijsgenomineerde Maud Vanhauwaert, DJ Bauke Moerman, aromajockey Scentman, zangeres Joy Wielkens met Vlado Spisiak op gitaar en singer-songwriter Nele Needs a Holiday.

VERS wordt financieel onder meer mogelijk gemaakt door VSBfonds, Taalunie, Letterenfonds, gemeente Amsterdam. VERS is een initiatief van School der Poëzie en wordt georganiseerd i.s.m. Poetry International. Poëziecentrum Gent en Bibliotheken uit het hele land.