aan tafel met jaap robben
VERS Talkshows

Wikke en Mattijs schreven de mooiste gedichten en winnen bezoek van Dieuwertje Blok

‘En de eerste prijzen gaan naar Wikke van basisschool de Dromedaris en Mattijs van basisschool de Kameleon.’ Aldus de jury’s die aangenaam verrast waren over het niveau van alle gedichten, de mooie woorden en voordrachten. Wikke en Mattijs winnen een bezoek voor de hele klas van niemand minder dan Dieuwertje Blok! De tweede prijsbekers gingen naar Fenna van de Dromedaris en John van de Klimboom. Rosanne van de Sint Jacobusschool (Valburg) en Charlotte van de Kameleon gingen er met de derde prijzen vandoor. Lees alle gedichten hier.

VERS Talkshows
Kinderen uit groep 6, 7 en 8 van verschillende basisscholen uit Nijmegen en omgeving brachten vandaag in twee afwisselende VERS Talkshows hun zelfgeschreven gedichten op de planken van Theater LUX. Ook gingen een aantal kinderen aan tafel met dichter, schrijver, dichter en theatermaker Jaap Robben. Ze stelden allerlei vragen aan de voormalig stadsdichter van Nijmegen. Dat leverde vrolijke, interessante en spraakmakende gesprekken op. Zo kwamen ze bijvoorbeeld te weten dat hij soms gaat hoepelen om inspiratie voor het schrijven van gedichten op te doen.Tussen de gesprekken en voordrachten door was er een optreden van de breakdancers van Turn it Loose. In een spectaculaire act spinden en tolden ze over het podium. De presentatie was in handen van rapper en beatboxer André Accord.

Jury's
Deskundige jury`s beoordelen alle voordrachten. Per Talkshow won één jonge ‘dichter’ een bezoek voor de hele klas van niemand minder dan Dieuwertje Blok. Op 5 april komt zij winnaars in het zonnetje zetten! Dieuwertje leest voor, gaat met de klas in gesprek en natuurlijk wordt er een groepsfoto gemaakt! De jury's bestonden uit Jaap Robben, Marjolein Hordijk, programmamaker bij Bibliotheek Gelderland Zuid, Bert Hogemans, directeur Bibliotheek Gelderland Zuid, Lieteke Aalbers, specialist educatie bij de Bibliotheek Gelderland Zuid en Dick Hagenaars, een singer/songwriter uit Nijmegen die de artiestennaam John B. Jones heeft. Hagenaars geeft ook muzieklessen op scholen en zal 5 april samen met Dieuwertje Blok naar de winnende scholen toe gaan. Hij maakt van de winnende gedichten een liedje en gaat dat instuderen met de kinderen. 

Voortraject
Voorafgaand aan de VERS Talkshow kregen bijna 400 kinderen van de Jacobusschool uit Valburg, de Dromedaris en de Kameleon uit Beuningen, de Doornick uit Doornenburg, de Martinusschool uit Millingen en de Klimboom1 en de Klumpert uit Nijmegen een gastles van docenten van School der Poëzie. Ze schreven allemaal een eigen gedicht. Een selectie daarvan was te horen in de talkshows.

De Talkshows in Nijmegen werden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bibliotheek Gelderland Zuid. VERS wordt financieel mogelijk gemaakt door VSBfonds.