xx

Vier Rotterdamse dichttalenten door naar landelijke finale

 Voorafgaand aan de VERS PoeziëRevue schreven ruim 190 jongeren van het Marnix Gymnasium en De Theaterhavo/vwo Rotterdam hun eigen gedicht, onder leiding van vakdocenten van School der Poëzie. Dit in het kader van VERS, een landelijke poëziemanifestatie rond de vijf genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2013; te weten H.H. ter Balkt, Luuk Gruwez, Ester Naomi Perquin, Sybren Polet en Menno Wigman.

Tussen de gedichten door was er een solo optreden van Scapinodanser Besim Hoti. Besim Hoti danste o.a. in balletten van Goecke, Janssen, Pereira, Wubbe en was voor zijn uitvoering van de solo 'Leading Edge' van Ed Wubbe op cello suites van Bach genomineerd voor de Zwaan, de prijs voor de indrukwekkendste dansprestatie in het seizoen 2008-2009. Ook was er een wervelend optreden van urban dance groep Turn it Loose en poëzie van Ester Naomi Perquin. Pianist Polo de Haas en drummer Truus Engels gaven de gedichten klank. De VERS PoëzieRevue werd gepresenteerd door rapper en beatboxer André Accord.

De jury was getroffen door de moed van de dichters om hun woorden voor zichzelf te laten spreken en een beroep te doen op de verbeeldingskracht van de lezer/luisteraar. Aldus juryvoorzitter Ester Naomi Perquin. De jury bestond verder uit Bas Kwakman, directeur van Poetry International en Saskia J. Stuiveling, voorzitter van de jury VSB Poëzieprijs 2013 en hoofd van de Rekenkamer. Zij vond het erg leuk te ontdekken hoe het werk van de voor de VSB Poëzieprijs genomineerde dichters de jongeren had geïnspireerd.