winnaars revue
Drie jongeren door naar poëzie meet-up in Antwerpen, vijf naar slotdebat in Amsterdam.

VERS Revue en Debat in Gent

Op maandag 26 februari brachten de jongeren van het Atheneum Gentbrugge en het Atheneum Wispelberg hun eigen poëzie op de planken in het Arcatheater tijdens een wervelende VERS Revue. Drie leerlingen werden door de jury als winnaars aangeduid en ze mogen de uitgebreide poëzie meet-up bijwonen in Antwerpen. De dag erna, dinsdag 27 februari, was het de beurt aan iets oudere jongeren van dezelfde scholen om met elkaar in debat te gaan aan de hand van allerlei uitdagende stellingen over poëzie. Vijf van hen gaan door naar het slotdebat in Amsterdam. De vurige debatten werden afgewisseld met enkele essays over poëzie, daar werden twee winnaars aangeduid. Het VERS poëziedebat & essay vond plaats op de zolder van Poëziecentrum.

VERS Revue in Arcatheater

Gentse jongeren droegen hun poëzie met plezier voor tijdens de VERS PoëzieRevue. Ruim 150 jongeren schreven in de afgelopen weken hun eigen gedicht onder leiding van docenten van School der Poëzie. Hun gedichten zijn geïnspireerd op het werk van de genomineerden van de VSB Poëzieprijs. De mooiste en meest bijzondere gedichten werden voorgedragen in de VERS Revue. Ze waren in het gezelschap van dichter & performer Andy Fierens, zangeres & ambiance-maker Nele needs a holiday en de breakdancers van Fractal Collective zorgden voor een wervelende show. De gedichten werden muzikaal ondersteund door slagwerker Frank Wardenier en gitarist Vlado Spisiak. Christophe Vekeman nam de presentatie voor zijn rekening.

Aan het einde van de literaire show bepaalde de jury, bestaande uit Carl De Strycker, directeur van het Poëziecentrum Gent, Annie Lens, Cultuurdienst Stad Gent en Lara Rogiers, Vlaams Fonds voor de Letteren, welke jongeren als winnaar uit de bus kwamen: Marvin van het Atheneum Gentbrugge, 4W1, met het gedicht ‘Onwetend', Hendrik van het Atheneum Wispelberg met ‘De Stad’ en Sarah van het Atheneum Gentbrugge, 4EC, met het gedicht ‘Een zucht’. Zij gaan door naar de uitgebreide poëzie meet-up met dichters, schrijvers, performances en een bijzondere afsluiting op het podium op vrijdag 19 april in DE Studio in Antwerpen! De gedichten van de Revue op 26 maart zijn hier te lezen.

VERS Debat in het Poëziecentrum

De dag erna werden jongeren uit een hoger jaar door presentator Christophe Vekeman uitgedaagd tot een stevig debat over poëzie. Ook droegen een aantal jongeren hun essay voor. Tussen de debatten en essays door waren er optredens van Nele Needs a Holiday en Andy Fierens. De jury (o.a. Sieglinde Vanhaezebrouck, Poëziecentrum Gent, Sarien Zijlstra en Sarinah Garssen, School der Poëzie) selecteerde een aantal jongeren die doorgaan naar grote finale: het VERS Slotdebat in Amsterdam. Dat zijn geworden de debaters Robrecht (Atheneum Gentbrugge 6MTWE), Faical (Atheneum Wispelberg 5MTW), Febe (Atheneum Gentbrugge 6HW) en Anne (Athenaeum Wispelberg).

De twee winnaars van het essay waren opnieuw Anne van Athenaeum Wispelberg met haar essay 'logica' en Maya (Athenaeum Gentbrugge) met het essay 'Als je een witte stenen blok wilt blijven, lees dit dan niet.'. Het Rotterdamse jurylid Peter Swanborn kon er helaas niet bij zijn, vanwege mogelijke stakingen in het Belgische openbaar vervoer. Wel beoordeelde hij de essays en stemde hij voor Anne, vanwege de originele keuze van de gedichten (Komrij) en vooral ook vanwege de zin: “Hij creëert een nieuwe wereld van mogelijkheden en laat mij ongemakkelijk achter met het normale.” Heel goed gelezen en ze heeft de leeservaring ook nog eens heel goed onder woorden gebracht. 
De jury was het hier volledig mee eens en koos naast deze het essay van Maya, omdat het een mooi afgerond geheel is; de lijn is goed te volgen, de structuur is helder en ze koos een mooi vergelijkend gedicht van L.Th. Lehmann.

 

gentdebat

 

Organisatie
De activiteiten in Gent werden georganiseerd in nauwe samenwerking met Poëziecentrum en Dienst Cultuur Stad Gent. VERS wordt financieel mogelijk gemaakt door VSBfonds.