winnaars
ZES JONGEREN DOOR NAAR POËZIE MEET-UP IN ANTWERPEN, ZES NAAR SLOTDEBAT IN AMSTERDAM

VERS Revue en Debat in Antwerpen

Op maandag 12 maart brachten de jongeren van het Lyceum Deurne en het Norbertus Instituut hun eigen poëzie op de planken in DE Studio Antwerpen tijdens een wervelende VERS Revue. Drie leerlingen werden door de jury als winnaars aangeduid en ze mogen de uitgebreide poëzie meet-up bijwonen in Antwerpen. De dag erna, dinsdag 13 maart, was het de beurt aan wederom leerlingen van het Deurne om samen met het Leonardo Lyceum Pestalozzi en de Kunsthumaniora met elkaar in debat te gaan aan de hand van allerlei uitdagende stellingen over poëzie. Vier van hen gaan door naar het slotdebat in Amsterdam. De vurige debatten werden afgewisseld met enkele essays over poëzie, daar werden drie winnaars aangeduid, waarvan twee naar het slotdebat gaan. In de middag was het Xaverius college aan de beurt voor een tweede VERS poëzierevue waarvan drie winnaars door mogen naar de meet-up.

Maandag 12 maart winnaars
Antwerpse jongeren droegen hun poëzie met plezier voor tijdens de VERS PoëzieRevue. Ruim 200 jongeren schreven in de afgelopen weken hun eigen gedicht onder leiding van docenten van School der Poëzie. Hun gedichten zijn geïnspireerd op het werk van de genomineerden van de VSB Poëzieprijs. De mooiste en meest bijzondere gedichten werden voorgedragen in de VERS Revue. Ze waren in het gezelschap van dichter Tonnus Oosterhoff, zangeres & ambiance-maker Nele needs a holiday en de breakdancers van Turn it Loose zorgden voor een wervelende show. De gedichten werden muzikaal ondersteund door slagwerker Marnix Stassen en gitarist Vlado Spisiak. Christophe Vekeman nam de presentatie voor zijn rekening.

Aan het einde van de literaire show bepaalde de jury, bestaande uit Tonnus Oosterhoff, Merijn Schipper (hoofdredacteur Awater), en Roger Nupie (dichter en medewerker Vereniging Vlaamse Letterkundigen) welke jongeren als winnaar uit de bus kwamen: Gyamfuah Amoak, Farah Zagdoudi en Soumaya Madani gaan door naar de uitgebreide poëzie meet-up met dichters, schrijvers, performances en een bijzondere afsluiting op het podium op vrijdag 19 april in DE Studio in Antwerpen! De gedichten van de Revue op 12 maart zijn hier te lezen.

 

Dinsdag 13 maart VERS Debat en poëzierevue winnaars
De dag erna werden jongeren door presentator Christophe Vekeman uitgedaagd tot een stevig debat over poëzie. Ook droegen een aantal jongeren hun essay voor. Tussen de debatten en essays door waren er optredens van Nele Needs a Holiday en Andy Fierens. De jury, bestaande uit Peter Swanborn (dichter), Jef Staes (programmeur Arenbergschouwburg) en Dasja Wever (docent School der Poëzie) selecteerde een aantal jongeren die doorgaan naar grote finale: het VERS Slotdebat in Amsterdam. Dat zijn geworden de debaters Jennifer van het Deurne Lyceum, Zahra en Nuri van het Pestalozzi en Jytte en Elias van de Kunsthumaniora.

De winnaars van het essay waren Sam van het Deurne met zijn essay Onsterfelijkheid, Jessica van de Kunsthumaniora met Onervaren en kleinhartig voor de realiteit en Mohamed van het Pestalozzi won met zijn essay Migranten en vluchtelingen. De twee laatstgenoemden nemen deel aan het slotdebat in Amsterdam op 17 april 2018.

In de middag was het de beurt aan het Xaveriuscollege om hun poëzie voor te dragen tijdens een revue. De Jury, bestaande uit Tonnus Oosterhoff, Edwig van Elsen (Pedagogisch directeur Xaverius College) en Leen van Dijck (directeur Letterenhuis), koos aan het eind drie winnaars die door mogen naar de meet-up. Applaus voor Rosa, Wouter en Achraf! Lees hun gedichten hier

 

logobalk