Winnaars en jury Erasmiaans
Jongeren van drie scholen droegen prachtige, diverse gedichten voor

VERS PoëzieRevues in Theater222 Rotterdam

Donderdag 11 januari startte de ochtend met 32 leerlingen van het Marnix Gymnasium en het Montessori Lyceum. In etappes hebben zij hun poëzie voorgedragen voor een publiek van ruim 200 man. In de middag brachten 31 jongeren van het Erasmiaans Gymnasium hun poëzie op de planken.

De jury voor de eerste editie: Joost Baars (VSB-genomineerde 2018), Jan Baeke (programmeur Poetry International en dichter) en Myrte Leffring (bureauredactie Awater, en dichter) maakte aan het eind van de theatervoorstelling de winnaars bekend.

De eerste winnaar die bekend werd gemaakt was Haroen Reiniers (Marnix Gymnasium) voor zijn gedicht Morgen. De jury vond het ‘een mooi en indrukwekkend gedicht’.

De tweede winnaar was Matija van der Hoeven (Marnix Gymnasium). Hij won met het gedicht Het licht gaat uit. “Een prachtig gedicht met een stille droefheid”, aldus de jury.

De jury vond het gedicht van de derde winnaar, Selma Bouda (Montessori Lyceum) “een gedicht dat je van begin tot eind met ingehouden adem aanhoort”. Bekijk hier ssss slissende slangen.

Voor de tweede editie van de Revue jureerden opnieuw Joost Baars en Myrte Leffring. Zij werden aangevuld met docent filosofie en biologie van het Erasmiaans Gymnasium Marjolein Degeling.

 

De jury aan het werk

 

Zij waren van mening dat het gedicht van Walid Zerrad liet zien dat gedichten niet ingewikkeld hoeven te zijn: “De opzet was klein, eenvoudig en kwetsbaar.” Lees hier het gedicht Crimineel waarmee Walid een van de winnaars werd.

De andere winnaar, Ouassim Loudani, werd met zijn gedicht Oorlog geprezen om zijn heldere beschrijving en vooral de mooie laatste frase:

Het is een uitgestrekt gevecht
Het ziet rood van de zielen
Haar vraag ik: “Is er nog nieuws?”
Zij zegt: “Mag het ook negatief zijn lieverd?”

Bekijk hier het volledige gedicht.

De laatste winnaar van de Revue in Rotterdam was Meike ten Hoorn. Haar gedicht Bloedrood bevatte volgens de jury "een mooie en pakkende beginregel, er waren prachtige alliteraties en het gedicht was zintuiglijk."

 

Winnaars van het Erasmiaans Gymnasium Ouassim Loudani, Meike ten Hoorn en Walid Zerrad

 

De zes winnaars mogen hun gedicht voordragen tijdens de laatste uitreiking van de VSB poëzieprijs op 25 januari. Ook mogen zij naar de VERS MeetUp in De Studio te Antwerpen in juni. Bekijk hier het verslag van de MeetUp in 2017.

Aan de Revue werkten mee: dansgroep Turn it Loose, zanger Yerry Rellum drummer Marnix Stassen, gitarist Vlado Spisiak en presentator Bahram Sadeghi.

VERS