Vacature vlam
VLAM21

VACATURE: Traineeship voor literair programmamakers

VLAM21 in Utrecht, Nijmegen of Leeuwarden zoekt drie Trainees voor Traineeship Literair Programmamaker voor een Wisselend aantal uren per week | Vacature voor een Leertraject, Traineeship | Sluitingsdatum: 14-05-2023


Dit traineeship is een initiatief van VLAM21. VLAM21 is een samenwerking tussen 15 literaire organisaties, verspreid over het hele land. We zijn een veelzijdige groep: van internationale literatuurfestivals tot educatieplatforms, van productiehuizen tot podia, tot alles onder één dak.

Wij zoeken drie trainees voor ons

Traineeship Literair Programmamaker

wisselend aantal uren per week

Heb jij een grote liefde voor verhalen? Ben je benieuwd hoe het eraan toe gaat bij literatuurfestivals? Zit jij boordevol ideeën voor uitdagende programma’s en zou je deze op een podium willen zetten? Solliciteer dan voor het nieuwe traineeship voor literair programmamakers!

Traineeship
In september 2023 start het eerste, eenjarige traineeship voor literair programmamakers. Het eerste half jaar maak je via workshops en lezingen kennis met de basis van het programmamaken. Je maakt kennis met alle facetten van het vak, op het gebied van inhoudelijke, zakelijke en productionele inrichting, het vinden van en samenwerken met geschikte partners en het bereiken van publiek. Zo leer je dit eerste half jaar alle fijne kneepjes van het vak: hoe stel je een mooi programma samen, hoe ziet het literaire veld er eigenlijk uit, wat komt er allemaal kijken bij de productie van een festival?

Het tweede half jaar mag je al deze kennis gaan toepassen: je komt in dienst van Wintertuin in Nijmegen, Explore The North in Leeuwarden of ILFU in Utrecht. Je gaat hier, onder leiding van een ervaren programmamaker, aan de slag als programmamaker.

Profiel
Je bent een young professional, met aantoonbare interesse in literatuur en cultuur, en je hebt de ambitie om in de literaire sector te werken. Voor deze pilot is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel zijn er een aantal kenmerken die we graag terugzien:

 • Je bent taalvaardig
 • Je hebt een onderzoekende, bevragende werkhouding
 • Je kunt zelfstandig werken
 • Je hebt creatieve ideeën

Wat bieden we

 • Van september 2023 t/m februari 2024 neem je twee dagen per maand deel aan relevante workshops, lezingen en bijeenkomsten onder leiding van ervaren programmamakers met verschillende achtergronden.
 • Van februari t/m november 2024 werk je 16-24 uur per week bij een van de drie organisaties. Je ontvangt hier intensieve begeleiding van een van je collega’s.
 • Een jaar lang mentoring door een coach die je ondersteunt bij het doorlopen van het traineeship.
 • De mogelijkheid om binnen een jaar alle facetten van het programmamaken te ervaren en een literair netwerk op te bouwen.
 • Genoeg vaardigheden om na dit traineeship zelfstandig aan de slag te gaan binnen het literaire veld.

Praktisch

 • Het traineeship duurt van september 2023 tot en met november 2024.
 • Het eerste deel van het traineeship is onbetaald. Je wordt verwacht twee dagen per maand beschikbaar te zijn hiervoor. De dagen zijn ongeveer van 10:00-16:00 op een van de drie vestigingslocaties: Utrecht, Nijmegen en Leeuwarden.
 • Het tweede deel ga je in dienst bij een van de drie organisaties. Je wordt ingeschaald op basis van de cao theater en dans. De keuze voor waar je gaat werken maken we in onderling overleg.
 • Tussen de meetings en werkdagen door bezoek je andere literaire festivals, samen met je mede-trainees, collega’s en andere programmamakers. Deze tijd is onbetaald maar van grote waarde voor je professionele ontwikkeling. In overleg is een tegemoetkoming in reiskosten of tickets mogelijk.

Heb je interesse?
Mail voor 15 mei 2023 naar post@vlam21.nl. Laat weten wat je in het traject zou willen leren en bij welke organisatie je in de tweede helft van het traineeship zou willen werken. Hou er hierbij rekening mee dat je op die plek twee tot drie dagen gaat werken.

Als je vragen hebt over deze oproep kun je contact opnemen met coördinator Femme van den Berg via post@vlam21.nl.

Op 31 mei 2023 voeren we gesprekken met geschikte kandidaten op locatie in Utrecht.

Als programmamaker stel je programma’s samen voor een heel divers publiek. Daarom zoeken wij bij dit traineeship actief naar verscheidenheid in afkomst, achtergrond en opleiding. Herken jij je hierin, maar heb je niet alle profielkenmerken? We moedigen je aan om ook dan te reageren.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie de website van VLAM21.