tonnus oosterhoff
#VERS2018

Tonnus Oosterhoff bij VERS in Antwerpen

Op maandag 12 maart om 14.00 uur en dinsdag 13 maart om 14.00 uur zijn er VERS Revues in DE Studio in Antwerpen. Op dinsdag 13 maart om 11.00 uur is er een VERS Debat & Essay, eveneens in DE Studio.

In de VERS Revue
van 12 maart brengen jongeren van het Sint Nobertusinstituut en het Lyceum Deurne in een afwisselende show hun poëzie op de planken. Op 13 maart presenteren jongeren van het Xaverius College hun zelfgeschreven gedichten. Zij lieten zich bij het schrijven van de gedichten inspireren door het werk van de genomineerden voor de VSB Poëzieprijs. Dichter en VSB Poëzieprijsgenomineerde Tonnus Oosterhoff neemt plaats in de jury en beoordeelt alle voordrachten. Ook draagt hij voor uit eigen werk. Oosterhoff krijgt in de jury versterking van Merijn Schipper, dichter, redacteur Awater en Roger Nupie, dichter, Vereniging van Vlaamse Letterkundigen. Op 13 maart bestaat de jury naast Oosterhoff uit Edwig van Elsen, directeur Xaverius College en Leen van Dijck, directeur Letterenhuis.

Oosterhoff leeft en werkt in Klein Ulsda, in Oost-Groningen. Aan de Schrijversvakschool Groningen doceert hij het schrijven van gedichten. Zijn dichtbundel Ja Nee werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018. In 2012 ontving hij voor zijn oeuvre de P.C. Hooftprijs.

De jonge ’dichters’ treden in de Revue op met artiesten van naam. Zo zorgt Nele Van Den Broeck - beter bekend onder haar muzikale alter-ego Nele Needs A Holiday - voor muzikale vrolijkheid en spinnen en tollen de breakdancers van Turn it Loose over het podium. De gedichten worden muzikaal omlijst door slagwerker Marnix Stassen en gitarist Vlado Spisiak. De presentatie is in handen van Christophe Vekeman. De jongeren die als winnaar uit de bus gaan door naar de uitgebreide poëzie meet-up met dichters, schrijvers, performances en een bijzondere afsluiting op het podium op vrijdag 19 april in DE Studio in Antwerpen!

In het VERS Debat & Essay
schotelt presentator Christophe Vekeman prikkelende stellingen over poëzie aan jongeren uit de bovenbouw van het  Pestalozzi Lyceum, Lyceum Deurne en het Kunsthumaniora voor. Ook presenteren een aantal jongeren korte essays over poëzie. Tussen de debatten door is er een optreden van de Vlaamse dichter en performer Andy Fierens. Een vakkundige jury selecteert een aantal jongeren die doorgaan naar het VERS Slotdebat & Essay op 17 april in Amsterdam. De jury bestaat uit Peter Swanborn, dichter en journalist, Dasja Koot, poëziedocent en werkzaam bij de bibliotheek Huizen, Laren en Blarcium en Tonnus Oosterhoff.

foto: Tineke de Lange