ted van lieshout uitreiking poezieprijs

Ted van Lieshout in jury PoëzieRevue

Schrijver, dichter en beeldend kunstenaar Ted van Lieshout beoordeelt op vrijdag 6 december welke jonge Amsterdammers de PoëzieRevue winnen. Jongeren van het Fons Vitae Lyceum brengen in een spetterende show hun poëzie op de planken van het OBA Theater (zevende etage Centrale OBA). De PoëzieRevue begint om 11.30 uur. 

Ruim 200 brugklassers kregen de afgelopen weken poëzieles van docenten van School der Poëzie en schreven een eigen gedicht. Een selectie is te horen tijdens de PoëzieRevue.

Entre’actes in PoëzieRevue
De PoëzieRevue is een literaire show waarin de jongeren met hun eigen gedichten de hoofdrol spelen.  Beatboxer André Accord presenteert het programma, met live muziek van gitarist Vlado Spisiak en drummer Marnix Stassen. Tussen de voordrachten van de jongeren door spinnen, tollen en veren de breakdancers van Turn it Loose over het podium en is er een bijzonder optreden van de Utrechtse mondharpist Danibal. Ook brengt Ted van Lieshout zijn poëzie ten tonele.

Jury en prijzen
De jury beoordeelt alle voordrachten en maakt aan het eind van het programma de winnaars bekend. Naast Van Lieshout nemen Wouter Overgaauw, werkzaam bij Operamakers en David Asser, rector van het Fons Vitae Lyceum plaats in de jury.

Duizendpoot
Ted van Lieshout schrijft gedichten, verhalen, boeken over kunst, liedjes voor tv, toneelteksten en prentenboeken. In 2009 ontving hij de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre. In 2010 kreeg hij als eerste de Willem Wilmink-prijs, de prijs voor het beste kinderlied. En in 2012 mocht hij de Woutertje Pieterse Prijs en een Zilveren Griffel in ontvangst nemen voor zijn blokgedichten in Driedelig paard. In 2014 werd Van Lieshout internationaal onderscheiden met de nominatie voor ‘de kleine Nobelprijs’, de Hans Christian Andersen Award. Boer Boris gaat naar zee was Prentenboek van het jaar 2015. Over zijn laatste bundel - Ze gaan er met je neus vandoor -, bekroond met de eerste prijs van De Grote Poëzieprijs Jongerenjury en de Boekensleutel 2019, verschenen in de pers lovende recensies.  Zo omschreef dagblad Trouw het als een ‘briljante bundel’ en een ‘grafisch spektakel met diepere betekenis’.