xx

Slammen in een andere taal!

 Op donderdag 8 december 2011 vond de workshop poetryslam plaats in Maastricht. Gerard Beentjes, docent van School der Poezie en tevens professioneel slammer, liet zien hoe het moet. Vervolgens gingen de jongeren zelf aan de slag. Het publiek koos Tanja Gouders uit Vaals als absolute winnaar. Zij treedt binnenkort op tijdens de eerste voorronde in Heerlen. In mei en juni volgen de voorrondes in Aken en België. Alle winnaars gaan door naar de finale in Maastricht. Meedoen?De Euregio-Slam is voor jongeren tussen de 10 en 18 jaar die wonen in de Euregio- Maas Rijn. Je kunt zelf aan de slag gaan. Of met vrienden. Maar je kunt ook aan je leraar of docent Nederlands, Frans of Duits vragen om er een project van te maken. Meer informatie via www.euregio-slam.eu. Let op: aanmelden kan tot en met 29 februari 2012 Wie, waar en wanneer? Precieze data, locaties en slam-spelregels lees je op www.euregio-slam.eu. Ook kan je via deze website je eigen slamvideo uploaden. Finale Euregio-Slam
De beste slammers die tijdens de voorrondes geselecteerd zijn gaan door naar de finale. Het wordt een bijzonder evenement. Finalisten maken kans op eeuwige roem en hele leuke taalprijzen!
 Wat is Poetry Slam?
Een poetry slam (naar Engels, to slam = smijten, slaan) of poëzieslag is eigenlijk een kruising tussen literatuur en sport. Enkele slamdichters, kortweg "slammers", gaan op een podium (vaak in een club of café) een wedstrijd met elkaar aan. Binnen een bepaalde korte tijd en in een paar rondes dragen de dichters hun gedichten voor. Het publiek of de jury bepaalt wie de beste is. Iedereen mag zijn kans mag wagen; in de loop van de avond worden de besten geselecteerd. Bij poetry slam is zowel de inhoud als de voordracht belangrijk. 
  Het project Euregio-Slam wordt mede gesubsidieerd door: Provincie Limburg, KunstActief Maastricht, Gemeente Heerlen, Nederlandse Taalunie, Stichting Euregio Maas-Rijn. Partners in het project zijn: Huis voor de Kunsten Limburg,  Literair Station Venlo, School der Poëzie, Poëziecircus, SCHUNCK*, Literaturbüro Aachen, Regio Aachen, ZAKK Düsseldorf, Slam de La Zone,  Stad Genk en Stad Hasselt, Province Liège.