Philip en Thomas

School der Poëzie Community - Philip Rozema en Thomas Möhlmann

School der Poëzie Community-lid Philip Rozema wordt gecoacht door dichter, programmaker en schrijfdocent Thomas Möhlmann. Philip verkent samen met Thomas het schrijven in opdracht, vanuit een specifiek, wisselend thema. Wij legden hen een paar vragen voor en Philip deelt één van zijn gedichten. Lees snel verder en ontdek hun leestips, zinnen die het brein doen kraken en de woorden die zij mooi vinden!

 

Philip

 

Philip Rozema

Leestip waar de lezer blij van kan worden
Einde en begin van Wisława Szymborska. Ze schrijft heldere poëzie met soms een heel originele invalshoek. Daar houd ik van.

Een zin die je brein deed kraken
Als achter graven graven gravengraven graven, graven graven gravengraven. 

Een mooi woord
Ik weet even niet meer waar, maar pas hoorde ik iemand zeggen dat hij het woord 'verlegen' mooi vindt, omdat het mooie klanken heeft. Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens! Het is een mooi, rond, woord dat helemaal past bij wat het betekent. Het heeft geen harde klanken, het schreeuwt niet, en dat doet een verlegen mens zelf ook niet. Het is klein, maar fijn.

 

Thomas

 

Thomas Möhlmann

Leestip waar de lezer blij van kan worden
Dit gaat niet over grasmaaien - Hoe lees je poëzie van Ellen Deckwitz, in september 2020 verschenen bij Uitgeverij Pluim. Gevat en enthousiast gidst Deckwitz iedereen die maar wil het luilekkerland van de poëzie binnen.

Een zin die je brein deed kraken
As we know,

There are known knowns.

There are things we know we know.

We also know

There are known unknowns.

That is to say

We know there are some things

We do not know.

But there are also unknown unknowns,

The ones we don't know

We don't know.

Donald Rumsfeld, US Department of Defense news briefing, Feb. 12, 2002

Donald Rumsfeld was Minister van Defensie onder de Amerikaanse president George W. Bush. De hierboven als gedicht vormgegeven verklaring was zijn legitimatie om het Westen een oorlog tegen de Irakese dictator Saddam Hoessein in te rommelen: het was weliswaar niet aantoonbaar dat Hoessein beschikte over massavernietigingswapens, maar dat hoefde niet te betekenen dat hij niet over massavernietigingswapens beschikte... Buiten deze context levert het een compact en moeilijk precies goed te vertalen gedicht op.

Een mooi woord
Dichter K. Michel gebruikt in één van zijn essays het woord 'taalnood' voor verschijnselen die nog niet over een eigen woord beschikken maar daar wel dringend van zouden moeten worden voorzien. Het is maar een simpel woordje, maar het idee vind ik erg mooi.

 

Gedicht Philip

 

Foto Thomas MöhlmannNSP tm live (c) Martin Waalboer.