Keet Winter en Maria Barnas

School der Poëzie Community - Keet Winter en Maria Barnas

School der Poëzie Community-lid Keet Winter wordt gecoacht door dichter en beeldend kunstenaar Maria Barnas. Keet ontwikkelt met hulp van Maria haar eigen werk verder. Wij legden hen enkele vragen voor en Keet deelt één van haar gedichten. Lees snel verder en ontdek hun leestips, de zinnen die hun brein doen kraken en de woorden die zij mooi vinden!

 

Keet Winter

 

 

Keet Winter

 

Leestip waar de lezer blij van kan worden
Elektriciteit van Rob van Essen, een boek met humoristische verhalen die je bij blijven. Of: Er is een band die rapemachine heet van Levina van Winden, aangrijpende poëzie die je je tegelijkertijd kwetsbaar en krachtig laat voelen.

 

Een zin die je brein deed kraken
Ik zal al snel door mijn redenen heen zijn. En dan zal ik, zonder redenen, handelen.

 

Een mooi woord
Gezellig, omdat het moeilijk te vertalen is en mijn Engelse huisgenoten het zo grappig uitspreken.

 

Maria Barnas

 

 

Maria Barnas

 

Leestip waar de lezer blij van kan worden
Het gedicht ’Thuiskomst’ van Wislawa Szymborka, over een man die thuiskomt en niets zegt, in bed kruipt met zijn kleren aan.

Ik put troost uit deze man die toegeeft aan zijn angst of weerzin een lezing te houden en onder de dekens kruipt om er even niet te zijn:

Verborg zijn hoofd onder de deken.

Trok zijn knieën op.

Hij is rond de veertig, maar op dit moment niet.

(…)

Morgen moet hij een lezing houden over de homeostase

in de metagalactische astronautiek.

Maar voorlopig ligt hij opgerold te slapen.


Een zin die je brein deed kraken
The impressions of reality & the reality of impressions. De indrukken van de werkelijkheid lijken de werkelijkheid van de indrukken uit te sluiten en toch stellen ze iets anders voor, vermoed ik als ik de zin net heb gelezen. Maar dan moet ik de zin opnieuw lezen, want wat staat er nu echt?

Een mooi woord
Abyss, een mooi Engels woord dat veel omvat, van hel tot afgrond, enorme ruimte en gapende diepte. Ik weet niet of er een Nederlands woord bestaat dat dit alles omvat.

 

Gedicht Keet Winter