Elisa en Joost

School der Poëzie Community - Elisa Lo-A-Njoe en Joost Oomen

School der Poëzie Community-lid Elisa Lo-A-Njoe wordt gecoacht door dichter, schrijver en begenadigd performer Joost Oomen. Elisa wil onder begeleiding van Joost op veel verschillende manieren leren schrijven en verwoorden. Wij legden hen een paar vragen voor en Elisa deelt één van haar gedichten, lees snel verder en ontdek hun leestips, zinnen die het brein doen kraken en de woorden die zij mooi vinden!

 

Elisa Lo-A-Njoe

 

Elisa Lo-A-Njoe

Leestip waar de lezer blij van kan worden
Polleke van Guus Kuijer is mijn lievelingskinderboek, over een meisje dat dichter wil worden en allerlei dingen beleeft. Dit boek heeft me vroeger geïnspireerd om door te gaan met dichten.
Ik vind het leuk om het nu nog terug te lezen, want nu is mijn leeservaring anders. Vroeger keek ik soort van tegen haar op en nu lees ik hoe grappig ze is.

Een zin die je brein deed kraken
'Uit angst voor de tijd die voorbij gaat praten we over het weer', een zin uit de film
Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain.

Een mooi woord
Stilte, als ik aan het woord denk dan komen er allerlei mooie beelden naar boven zoals van de natuur, terwijl het er nooit echt stil is.

 

Joost Oomen

 

Joost Oomen

Leestip waar de lezer blij van kan worden
De man op de kraan van Rainer Zimnik. Een prachtig sprookje over een kraanmachinist die nooit naar beneden komt, ook niet wanneer de wereld onder de kraan onherroepelijk verandert. 

Een zin die je brein deed kraken
Een zin over een taart bij de bruiloft van het echtpaar Bovary: 'Het fundament werd gevormd door een vierkant van blauw karton en stelde een tempel voor met galerijen, zuilengangen en gipsen beeldjes in nissen vol sterren van goudpapier; op de tweede verdieping verrees een vestingtoren van moscovisch gebak, omringd door kleine bolwerken van kandij, amandelen, rozijnen en schijfjes sinaasappel; op het bovenste plateau tenslotte - een groene weide met rotspartijen, meertjes van gelei en bootjes van notedoppen - hield een cupidootje zich in evenwicht op een chocolade schommel, waarvan de beide palen werden gekroond door twee echte rozeknoppen, als ballen in de top.' (Madame Bovary)

Een mooi woord
Videoband. Ik vind het heel leuk dat een woord uit het latijn (video = ik kijk) op een moderne uitvinding is geplakt.
De videoband heeft maar veertig jaar geleefd (van 1976 tot 2016 werden ze gemaakt), maar het woord video wordt na meer dan tweeduizend jaar nog steeds van de plank gehaald. 

 

Gedicht Elisa