Cosmo en Rick

School der Poëzie Community - Cosmo Ebner en Rick de Leeuw

School der Poëzie Community-lid Cosmo Ebner wordt gecoacht door de bevlogen dichter, schrijver en zanger Rick de Leeuw. Cosmo onderzoekt samen met Rick de grens tussen poëzie en songs. Wij legden hen een paar vragen voor en Cosmo deelt één van zijn gedichten, lees snel verder en ontdek hun leestips, zinnen die het brein doen kraken en de woorden die zij mooi vinden!

 

Cosmo

 

Cosmo Ebner

Leestip waar de lezer blij van kan worden
Useless Magic van Florence Welch. De combinatie tussen songteksten en gedichten geeft een bijzondere view uit een nieuw perspectief waar de lijn tussen poëzie en song steeds dunner wordt. Dit gecombineerd met de melancholische en emotionele teksten maakt het zeker de moeite waard.

Een zin die je brein doet kraken
“So needy of comfort but too raw to be embraced.” Uit het liedje Generous Palmstroke van Björk. Het beschrijft de gemoedstoestand waar ik me vaak in bevind erg goed. Het verlangen naar liefde, comfort en warmte maar het lastig vinden om dit te accepteren en toe te geven aan dit verlangen. Ik vind het mooi hoe een klein aantal woorden dat lastige gevoel kunnen omschrijven.

Een mooi woord
Fantoompijn. Ik heb dit woord leren kennen door een Duitse song genaamd Phantomschmerz. Dus de Duitse vertaling die ik eigenlijk nog wel mooier vind, het is een ongelofelijk mooi woord omdat het zo tegendraads is. Pijn ervaren aan iets dat er niet is, is een vaak voorkomende situatie die zo vaag kan zijn dat ik dacht dat het niet mogelijk was te omschrijven totdat ik dit fantastische woord ontdekte.

 

 

Rick

 

Rick de Leeuw

Leestip waar de lezer blij van kan worden
Kees de jongen van Theo Thijssen. Een sieraad voor het leven. Zonder onze dagdromen halen we de avond niet. Ik herlees het elke tien jaar, geef het regelmatig cadeau en raad het iedereen aan. Onverslijtbaar mooi.

Een zin die je brein doet kraken
ze spreekt graag in raadsels

dat maakt het leven mooi

want een broodje zonder kaas

smaakt zo veel beter, zegt ze

als je niet van kaas houdt

dan droog brood alleen

Een mooi woord
Ik ben al een tijdje in de ban van de oxymorons. Een oxymoron is een woord dat twee tegenovergestelde begrippen bevat. Een voorbeeld? Het woord ‘volledig’ is opgebouwd uit ‘vol’ en ‘ledig’. Kwaadaardig, werklui, morgenavond, basalt, bijzonder; als je er op begint te letten, zie je ze plots volop. En ja, dat is er ook een. Mijn favoriet momenteel is ‘koperdief’.

 

 

Gedicht Cosmo