radna fabius

Radna Fabias wint De Grote Poeziëprijs met haar debuut Habitus

Met haar succesdebuut ‘Habitus’ wint Radna Fabias na de C. Buddingh’-prijs, de Awater Poëzieprijs en de Herman De Coninckprijs óók de eerste editie van De Grote Poëzieprijs. De prijs, € 25.000,- voor de beste Nederlandstalige bundel van het jaar, werd op de slotdag van het gouden Poetry International Festival uitgereikt samen met de C. Buddingh’-prijs, die naar Roberta Petzoldt ging, voor haar debuut ‘Vruchtwatervuurlinie’. ‘Habitus’ is daarmee zonder meer de meest prijswinnende debuutbundel tot op heden. Ook werden op het festival prijzen uitgereikt door jongeren, een initiatief van School der Poëzie.

De School der Poëzie-Communityprijs ging naar Ted van Lieshout voor ‘Ze gaan er met je neus vandoor’, Roelof ten Napel kreeg de School der Poëzie-Jongerenprijs voor ‘Het woedeboek’ waarmee hij ook kans maakte op De Grote Poëzieprijs én de C. Buddingh’-prijs. Met het uitreikingsprogramma 'Prijs de poëzie!' sloot Poetry International het gouden jubileumfestival even feestelijk af als dat het begon.     
                                                                  
De Grote Poëzieprijs voor Radna Fabias
De jury van De Grote Poëzieprijs 2019 kreeg 150 bundel ter lezing en nomineerde er niet vijf maar zes, vanwege het hoge aantal inzendingen, de verlengde periode waarover werd gejureerd en de aangetroffen kwaliteit. Opnieuw gaat de hoofdprijs dus naar Radna Fabias: “Fabias graaft net zo lang in wat bedenkelijk is – waarbij ze ook zichzelf niet spaart – totdat de complexiteit van een probleem zich openbaart. Dit maakt dat Habitus deelneemt aan het ‘gesprek van de dag’, maar tegelijk – en belangrijker – dat de bundel er ook een krachtig tegengif tegen is. Niets is eenvoudig in deze bundel, niets is op te lossen met een paar slimme oneliners of standpunten. Fabias maakt het persoonlijke politiek en het politieke persoonlijk,” oordeelde de jury. 

De jury van De grote Poëzieprijs bestond uit Joost Baars, Yra van Dijk, Adriaan van Dis, Cindy Kerseborn en Maud Vanhauwaert. Zij nomineerden naast 'Habitus' van Radna Fabias ook 'Nachtboot' van Maria Barnas, 'Stalker' van Joost Decorte, 'Het woedeboek' van Roelof ten Napel, 'Genadeklap' van Willem Jan Otten en 'Onze kinderjaren' van Xavier Roelens.

logodgpp