winnaars
Babs Gons & Seckou Ouologuem!

Prijsuitreiking De Johnny 2022

Op 13 november 2022 is De Johnny uitgereikt tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het Maaspodium. Eerder makte de jury bekend dat Babs Gons en Seckou Ouologuem De Johnny 2022 gewonnen hebben. Deze prijs delen zij met hun aankomend talenten: Daniëlle Zawadi en Bonheur Mayndu.

De Johnny is een oeuvreprijs voor podiumpoëzie, georganiseerd door de Poëzieclub. De prijs is voor een dichter, woordkunstenaar of podiumkunstenaar in de breedste zin van het woord, die op uitzonderlijke wijze bijdraagt of heeft bijgedragen aan de receptie van poëzie in het Nederlandse taalgebied. De prijs bestaat uit een geldprijs van € 10.000, waarvan € 2.000 door de winnaar wordt besteed aan een opkomend talent naar keuze. Naast de geldprijs ontvangt de winnaar uit handen van de Stichting voor Poëzie en het gesproken Woord de Johnny van Doorntrofee. 

‘Het is logisch dat de keuze is gevallen op dichters die niet alleen fenomenale invulling geven aan dit genre, maar het genre zelf hebben mogelijk gemaakt, vormgegeven en op de kaart gezet,’ aldus de jury, die dit jaar bestaat uit Neske Beks, Yousra Benfquih, Elten Kiene, Aafje de Roest en Teddy Tops. Het hele juryrapport is hier te lezen.

De prijsuitreiking bestond uit optredens van bevriende dichters van de winnaars, Dean Bowen, Pieter Cools, Carmien Michels, Sjaan Flikweert. Ook aankomend talenten Daniëlle Zawadi en Bonheur Mayndu traden op. De trofeeën werden uitgereikt door niemand minder dan Yvonne van Doorn-Mousset.

Wij feliciteren Babs Gons én Seckou Ouologuem, Daniëlle Zawadi en Bonheur Mayndu van harte met hun prijs!

winnaars en juryleden

Foto: Rosa Quist Photography