gpp
Indientermijn gesloten en juryleden bekend

Prijs de Poëzie 2020

Onder de noemer Prijs de Poëzie worden in maart 2020 meerdere poëzieprijzen uitgereikt, te weten: De Grote Poëzieprijs – in 2019 de opvolger van de VSB Poëzieprijs - en de prijzen van De Gedichtenwedstrijd, voorheen de Turing Gedichtenwedstrijd. De indientermijn voor beide prijzen is inmiddels gesloten en de juryleden zijn bekend. 


TWEEDE EDITIE DE GROTE POËZIEPRIJS
De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige poëziebundel van 2019 met een bedrag van maar liefst 25.000 euro. Radna Fabias won in 2019 de eerste editie van De Grote Poëzieprijs met haar bundel Habitus. 
 
De winnende bundel van de komende editie van De Grote Poëzieprijs wordt gekozen door een vijfkoppige jury. De jury bestaat uit Roos Van Acker, Germanist, tv-presentator, radiomaker en zangeres; Noraly Beyer, oud-nieuwslezer van het NOS Journaal en de Wereldomroep; Anna de Bruyckere, schrijver van poëzie, toneel, essays en verhalen; Babs Gons, schrijver, performer en stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven en Kila van der Starre, literatuurwetenschapper en poëziecriticus. Meer informatie.
 
Op 5 februari, de laatste dag van de Poëzieweek, maakt de jury de genomineerde bundels bekend. 
 
DE GEDICHTENWEDSTRIJD
De jury van de Gedichtenwedstrijd wordt voorgezeten door Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja en bestaat verder uit Gershwin Bonevacia, schrijver en stadsdichter van Amsterdam; Dominique De Groen, dichter, schrijver, beeldend kunstenaar en oprichter van een label voor DIY-uitgaves; Maxim Februari, schrijver en columnist van NRC Handelsblad en Asha Karami, dichter, jeugdarts en ringarts bij vechtsportgala’s. Meer informatie.
 
Bij het sluiten van de indientermijn voor De Gedichtenwedstrijd op 20 december 2019 kon een aantal van ruim 6.700 ingezonden gedichten worden genoteerd.
 
De winnende bundel én het winnende gedicht wordt op 21 maart 2020 - Wereld Poëziedag - bekendgemaakt in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam.
 
DEELNEMENDE ORGANISATIES EN FONDSEN
Prijs de Poëzie 2020 is een productie van de Poëzieclub en wordt mede mogelijk gemaakt door alle deelnemers, het Elise Mathilde Fonds, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, VSBfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de Turing Foundation, Lirafonds, School der Poëzie en Poetry International. De organisatie van de wedstrijden en het prijzengeld worden volledig betaald uit de donaties van bovenstaande fondsen en organisaties en de deelnamegelden.