dieuwertje
Juni Gedicht 2018

Poetry Insight met Ted van Lieshout en Dieuwertje Blok

Aan een lange tafel op het eerste balkon van het Ketelhuis schuiven kinderen van verschillende leeftijden dicht naast elkaar op de bankjes. Dichter en tekenaar Ted van Lieshout staat naast een flipover met een grote zwarte stift in zijn hand. Met grote trefzekere gebaren tovert hij een mevrouw met een wilde bos krullen te voorschijn. "Er ontbreekt nog iets" zegt Ted, en tekent een Y op de plek waar haar volle boezem in haar vrolijke jurk zetelt. Met die Y krijgt de mevrouw opeens hele grote borsten en  dan volgt er een merkwaardig gedicht over een jongetje dat zich niet voor kan stellen dat hij daar vroeger als baby van gedronken heeft. Ted van Lieshout heeft grappige, gekke, droevige, rijmende en niet rijmende gedichten bij zich.

De nieuwsgierige toehoorders luisteren geboeid naar een gedicht over een tube-leegknijper. "Is het wel een gedicht? " vraagt hij aan de kinderen. Hij heeft het gedicht gewoon gevonden als gebruiksaanwijzing bij een vreemd voorwerp, een apparaatje om een tube helemaal leeg te kunnen knijpen. Hij draagt het met veel gevoel voor. Woorden in vreemde talen en telkens duikt weer de klank tube op. Een aanwezige opa vertelt dat hij vroeger zo'n tubeleegknijper zelf gefabriceerd heeft van de sleutel waarmee je een blikje sardientjes kunt open maken. Meer dan een half uur lang leest en tekent Ted tot het tijd is voor de voorleesronde van Dieuwertje Blok. Eerst een lekker ijsje bij IJscuypje en dan mee naar het Ketelhuis om Dieuwertje Blok in levende lijve te ontmoeten. Voor de kinderen die komen luisteren is het een feestelijke middag.


Dieuwertje leest voor over de eigenwijze regenworm uit Sneek die altijd naar de sterren keek, een gedicht van Annie m.G. Schmidt, met als klinkend slot het advies "Doe nooit wat je moeder zegt, dan komt alles goed terecht."
De regenworm ziet de leeuwerik namelijk aankomen terwijl zijn arme moeder jammerlijk wordt opgegeten.

Daarna leest Dieuwertje een gedicht van Joke van Leeuwen voor dat gaat over zinnenverzinzin die je kunt hebben wanneer de zinnen van binnen zingen en ze leest voor over een raar monster, de Tempeest, een gedicht van Jaap Robben, die een merkwaardige taal spreekt. Haar lievelingsboek is Pom Ti Dom van Kim van Kooten over prinses Mieke die een eindeloze reeks wensen heeft voor Sinterklaas maar aan het einde wordt bekeerd en al haar cadeautjes zelf gaat uitdelen. Dit verhaal vonden de kinderen het leukste. Sommige kinderen zijn nog erg klein en luisteren op de schoot van hun moeder met hun duim in de mond, andere kinderen genieten van de levendige voordracht. Tot slot willen twee kinderen graag met Dieuwertje op de foto en ze slaat haar armen om hen heen en glimlacht stralend. Een feestelijke middag.