poezierevue

PoëzieRevues in theater de Meervaart

Op maandag 3 december spelen Amsterdamse jongeren met hun eigen gedichten de hoofdrol in twee afwisselende PoëzieRevues. Om 11.00 en 14.00 uur barsten in theater de Meervaart de theatershows los met dans, muziek en gedichten van jongeren van het Mundus College en het Hervormd Lyceum West.

Tussen hun voordrachten door spinnen en tollen de dansers van breakdance groep Turn it Loose over het podium, zorgt illusionist Celsius  voor magie en mystiek en leest dichter Gershwin Bonevacia voor uit eigen werk. Rapper en beatboxer André Accord presenteert de programma’s, met live muziek door gitarist Vlado Spisiak en slagwerker Marnix Stassen. 

Jury’s
Voorafgaand aan de PoëzieRevues schreven ruim 300 jongeren een eigen gedicht. Een selectie van de gedichten is te horen tijdens de revues. Deskundige jury’s beoordelen de gedichten en bepalen wie er in de prijzen vallen. De jury’s bestaan onder meer uit dichter, spoken word artist en schrijver Gershwin Bonevacia, politica Arnissa Bouhassani, theatermaker Elke Schouten, freelance redacteur Nienke van Leverink en Hans van Dokkum, rector Hervormd Lyceum West. 
 

Amsterdamse pennen revue op 4 december
Op 4 december 10.00 uur brengen jongeren van het Marcanti College hun poëzie en proza op de planken van de Meervaart. Zij doen mee aan ‘Amsterdamse Pennen’, een nieuw project van Stichting Taalvorming en School der Poëzie. Amsterdamse Pennen is een twee jaar durend pilot programma gericht op een vloeiende overgang tussen literatuureducatie in het basis- en voortgezet onderwijs. In een doorlopende leerlijn geven docenten van beide organisaties poëzie- en prozalessen aan kinderen in de groepen 7-8 en aansluitend in de klassen 1-2 van het voortgezet onderwijs. Inhoudelijk worden daar specifieke thema's uit de Amsterdamse geschiedenis als bijvoorbeeld Amsterdam en de West Indische Compagnie en Amsterdam en Spinoza/ geloofsovertuigingen.

De jury voor deze Revue bestaat uit: Mirjam Zaat, seniorconsulent Taalvorming, Sarah Biddle, politica en Gershwin Bonevacia.