debat

Poëzie Slotdebat & Essay in Antwerpen

Na boeiende regionale voorrondes, waarin jury’s de beste debaters en essayisten selecteerden, betreden op 28 mei de beste poëziedebaters en essayisten het strijdperk. Acht teams van debaters worden stevig aan de tand gevoeld door presentator Rick de Leeuw. Aan de hand van stellingen debatteren ze over het verschijnsel poëzie. De debatten worden afgewisseld door acht essayisten. Wat is goed poëzie? En waarom?

Jury
Een gerenommeerde jury met schepen/wethouder Jinnih Beels (BE) en redactrice Elske Jacobs (NE) en Marc Verstappen, directeur van DE Studio/ Villanella, bepaalt wie zich de beste essayist en poëziedebater van Nederland en Vlaanderen mag noemen.

Entre’actes
Het Poëzie Slotdebat & Essay is een dynamisch programma met entr’actes van zangeres Eva de Roovere ‘een van de mooiste stemmen van Vlaanderen’ en de dansers van DDF-Crew zorgen voor een razendsnelle combinatie van hip hop dans, acrobatiek, gymnastiek en breakdance moves.

Workshops
Voorafgaand aan het Slotdebat worden de finalisten en hun supporters getrakteerd op inspirerende workshops. Zo laten Dichter Reinout Verbeke en gitarist Bart Couvreur zien hoe je een gedicht tot een song smeedt, geef Walter Freeman van het Nederlands Debat Instituut praktische tips die deelnemers gelijk kunnen toepassen, neemt Ailun Elzenga, performer en docent aan de Nationale Vertelschool, de jongeren mee op reis in het vertellen van verhalen en verzorgt Xavier Roelens, wiens bundel genomineerd is voor De Grote Poëzieprijs, een workshop schrijven.

Bovenstaande activiteit wordt georganiseerd in het kader van Poëzie in Uitvoering. Via Poëzie in Uitvoering maakt School der Poëzie Nederlandstalige en buitenlandse poëzie op een laagdrempelige manier toegankelijk voor een jong publiek. Poëzie in Uitvoering wordt financieel mede mogelijk gemaakt door VSBfonds.

vsb fonds