foto

Onder de indruk...

Tweedeklassers van het Hervormd Lyceum West en het Mundus College schreven in de afgelopen weken een eigen gedicht. De mooiste en meest bijzondere gedichten werden in twee PoëzieRevues op maandag 09 december voorgedragen in De Meervaart, hét theater van Amsterdam Nieuw-West.

En waar schrijven tweedeklassers dan zoal over? Pijn, ouders, rust, blij zijn, dromen, oorlog. En, uiteraard: de liefde. 

Winnaars 1e Revue (Hervormd Lyceum West)

Zehra kreeg de eerste prijs voor haar gedicht Peribacalari. Zehra werd door de jury geprezen voor haar beeldend taalgebruik. ‘Zo beeldend dat je er graag zelf naar toe zou willen: een land dat van vier kanten uit hemel bestaat.’
 
Het gedicht Mijn oom van Mirac raakte de jury in het hart. Hij ging er met de tweede prijs vandoor. 

De derde prijs ging naar Anas voor zijn gedicht Gezond en gelukkig. 'Een ritmisch mooi gedicht met terugkerende acties die op twee regels ervoor slaan. Bijvoorbeeld: Ik wil zweven slaat op de hemel. De jury was aangenaam verrast over het einde met 'ik wil strelen/ straks ga jij het beleven’.

Winnaars 2e Revue (Mundus College) 

De jury reikte aan het eind van de Revue vijf eerste prijsbekers uit. Die gingen naar 

  • Helin met het gedicht Mijn tante en ik. De jury was onder de indruk van de prachtige beginzin: 'Ik ben een raam / iedereen kijkt door mij heen'. De jury prees ook haar goede voordracht.
  • Rodas met haar gedicht Herinneringen. ‘Een kwetsbaar gedicht met mooie herinneringen aan Eritrea, maar ook minder mooie herinneringen aan overleden familieleden leiden naar de wil om gelukkig te zijn.’ Aldus de jury.
  • Gideon met zijn gedicht Santo Domingo. De jury vond het een ‘muzikaal ritmisch gedicht dat de levendige kenmerken van de stad oproepen.’
  • Abdel voor zijn gedicht Huilen en lachen. De jury vond het een beetje mysterieus en was onder de indruk van zijn ijzersterke voordracht.
  • Zohair met het gedicht Het geluk. ‘Een krachtig gedicht waarin jij het gelukt niet raakt, maar het geluk jou.’ Aldus de jury.