gershwin bij juni gedicht

Nieuwe stadsdichter van Amsterdam juryvoorzitter PoëzieRevues

Gershwin Bonevacia, de nieuwe stadsdichter van Amsterdam, beoordeelt op dinsdag 9 april welke jonge ‘dichters’ de PoëzieRevues winnen. In twee afwisselende literaire shows brengen jongeren van het Clusius College en het Montessori College Oost hun poëzie op de planken. De PoëzieRevues beginnen om 11.00 en om 13.30 uur en vinden plaats het OBA Theater (zevende etage Centrale OBA). 

Voorafgaand aan de PoëzieRevues kregen ruim 350 jongeren van deze scholen poëzieles van docenten van School der Poëzie. Zij schreven allemaal een eigen gedicht. Een selectie is te horen tijdens de PoëzieRevues.

Entr’actes
Tussen hun voordrachten door spinnen en tollen de dansers van Turn it Loose over het podium, draagt Gershwin Bonevacia voor uit eigen werk en zorgt illusionist Celsius voor magie en mystiek. Rapper en beatboxer André Accord presenteert de programma’s, met live muziek door gitarist Vlado Spisiak en slagwerker Marnix Stassen.

Jury en prijzen
Aan het einde van beide shows bepalen deskundige jury’s wie er met de prijzen vandoor gaan. Naast Gershwin Bonevacia nemen Elijah Alvares, stadsdeelcommissielid in Amsterdam Noord namens D66, Pieter Roelofs, directeur van het Clusius College, Cynthia Lionahr Vernie, stadsdeelcommissielid Watergraafsmeer namens de PvdA en Sander Jacobs, directeur Montessori College Oost, plaats in (een van de) jury's.  

Gershwin Bonevacia is dichter, schrijver & filosoof. Op filosofische maar vooral poëtische wijze geeft hij vorm aan urgente onderwerpen als duurzaamheid, onderwijs en ongelijkheid, maar ook lichte thema's komen aan bod. In 2017 debuteerde hij met de dichtbundel Ik heb een fiets gekocht. In 2018 was hij een van de ambassadeurs van de Black Achievement Month en in 2019 won hij een Young Amsterdam Award, de prijs voor jongeren die uitblinken in ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid. Gershwin Bonevacia wil poëzie gebruiken om de stad nog meer met elkaar te verbinden en wil poëzie zichtbaar maken op plekken waar je het niet verwacht. Ook wil hij als Stadsdichter de leukste doelgroep van de stad bereiken: 'Ik ga jongeren activeren om ook poëzie te gaan schrijven.' 

De stadsdichter is door een commissie bestaande uit Daphne de Heer (voormalig SLAA), Ronald Ockhuysen (Het Parool) en K. Schippers (voormalig Stadsdichter 2016-2019) aangesteld, maar werkt volledig onafhankelijk. De Stadsgedichten worden gepubliceerd in Het Parool en op de website van de SLAA.