xx

Nieuw! Workshop dichters kiezen

Welke gedichten van hedendaagse dichters spreken leerlingen aan die voor hun poëzieverslag een bundel van één dichter willen kiezen of uit het werk van meer dichters een keuze willen samenstellen? Het aanbod is groot en onoverzichtelijk.

Niet elke docent Nederlands heeft tijd en aandacht om de meest recente poëzie-uitgaven bij te houden. Een zoektocht op internet door leerlingen levert niet altijd poëzie van voldoende kwaliteit op of werk dat aansluit bij de stromingen in de moderne Nederlandse literatuur.

Schrijfdocenten van School der Poëzie zijn specialist in hedendaagse poëzie. Ze volgen de ontwikkelingen op de voet, bezoeken presentaties, horen voordrachten en zijn werkzaam bij internationale festivals. Ze interviewen dichters in hun eigen poëzieprogramma in theater, salon of bibliotheek.

Schrijfdocenten Dasja Koot en Ineke Holzhaus bieden een workshop aan van 120 minuten. In een speciale werkbundel stellen ze 18 dichters voor met hun gedichten, met een korte biografie en vermelding van hun eventuele website.

 

 Thomas Mölhmann, dichter en publicist schrijft over zijn ontdekking in de verzamelbundel Ooitgedicht toen hij zelf op school zat:

Ah, gedichten hoefden niet keurig in gelijkmatige, rijmende regeltjes geboetseerd te worden, en ze mochten bovendien gaan over wat je maar wilde, zelfs als wat je wilde niet al te lieflijk of waarschijnlijk zou zijn! Ik ontdekte nieuwe mogelijkheden om met geordende woorden tot originele gedachten of nog ongeziene beelden te komen.

Dichters stellen hun eigen regels in de poëzie, het is lastig hun werk te benaderen vanuit de gedachte dat klassieke stijlkenmerken altijd benoemd kunnen worden. Toch zijn vorm, beeld, klank en ritme zijn wel degelijk van belang. Door speciale schrijfopdrachten leren leerlingen de gedichten van binnenuit kennen en waarderen. Ze worden gestimuleerd zelf gedichten te schrijven, geïnspireerd door de hedendaagse dichters uit de werkbundel. Zo kunnen ze ontdekken welke dichters ze het meeste aanspreken.

Van Lieke Marsman tot Mustafa Stitou, van Luuk Gruwez tot Florence Tonk. Voor bovenbouw VWO.