maria barnas

Maria Barnas in jury PoëzieRevue

Jongeren van het Erasmiaans Gymnasium spelen op vrijdag 17 januari om 13:45 uur met hun eigen gedichten de hoofdrol in een wervelende PoëzieRevue in theater De Entree. Een deskundige jury, met daarin onder meer dichter, schrijver en beeldend kunstenaar Maria Barnas, beoordeelt alle gedichten en bepaalt wie er met de bokalen vandoor gaan.

Zes derde klassen van het Erasmiaans Gymnasium uit Rotterdam schreven in de afgelopen weken onder leiding van poëziedocenten van School der Poëzie en aan de hand van uiteenlopende schrijfopdrachten korte niet rijmende gedichten. 30 jongeren zijn geselecteerd om hun gedicht voor te dragen in de PoëzieRevue.

De PoëzieRevue wordt gepresenteerd door rapper en beatboxer André Accord. Er is live muziek door Vlado Spisiak, gitaar, en Frank Wardenier, drums. Er zijn optredens door dichter Maria Barnas en zangeres en cabaretière Nele Needs A Holiday en de breakdancers van Turn it Loose.

Barnas studeerde aan de Rietveld Academie en de Rijksakademie te Amsterdam. Ze publiceerde twee romans. Haar poëziedebuut Twee zonnen (2003) werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs, en in 2009 ontving zij de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op (2007). In 2005 verscheen Binnenzee, een wandeling in dichtvorm. In 2013 is haar derde poëziebundel Jaja de oerknal verschenen. Ze was van 2007 tot 2010 columnist voor het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad. Deze columns zijn gebundeld in Fantastisch (2010). Haar bundel Jaja de oerknal (2014) was genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Ze schrijft in diverse kranten en tijdschriften essays over kunst en literatuur. Haar laatste bundel Nachtboot (2018) werd genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2019.

Naast Maria Barnas nemen Marjolein Degenaar, docent Filosofie Erasmiaans Gymnasium en Alek Dabrowski, redacteur Awater en literaire duizendpoot, plaats in de jury. Aan het einde van de show maakt de jury de winnaars bekend en reikt zij drie prijsbekers uit.

Foto: © Tineke de Lange