nelson

Leerlingen van het Marcanti College maken tijdens hun lees en schrijfclub kennis met kunstenaar Nelson Carrilho

Nelson Carrilho (Curaçao) kwam samen met een docent van de School der Poëzie langs in de klas op het Marcanti College. Nelson werkt al jaren als beeldhouwer in zijn atelier in de Jordaan en is vooral bekend van zijn beelden in brons ‘Mama Baranka’ (Moeder rots) in het Vondelpark en ‘Dragers van Verre’ in het Westerpark; beide gemaakt in opdracht van de gemeente Amsterdam.


‘Mama Baranka’ is een anti racisme beeld en ‘Dragers van verre’ gaat over migratie. In de beelden van Nelson spelen politieke, maatschappelijke en religieuze kwesties een belangrijke rol.
De leerlingen zijn verbaasd en onder de indruk als ze foto’s van zijn grote beelden zien.
‘Hebt u dat allemaal zelf gemaakt?’ vraagt een leerlinge en doet het tikken van een beitel in steen na. ‘Was u niet moe geworden?’


Nelson heeft zijn beeld ‘Warchild’ meegenomen. Een van de leerlingen mag het beeld onthullen. De leerlingen zien een figuur met een gouden masker, een geweer in zijn handen en later valt op: er zit een gat in de achterkant van het beeld.


‘Waarvoor is dat gat?’ vraagt een van de leerlingen.
‘Dat staat voor de leegte in het kind zelf, dat ontstaan is nadat hij andere mensen heeft moeten doden. Als je zoiets ergs doet gaat je eigen ziel ook dood.

‘Wat zie je aan zijn gezicht?’ vraagt Nelson
‘Hij is bang’, zien ze.
De leerlingen tekenen het beeld of een gedeelte ervan.
Ze geven het beeld een eigen naam en schrijven er mooie zinnen bij als:

‘Mijn leven is als een oceaan zonder water’
‘Mijn gedachten in mijn hoofd zijn spijt’
‘Zwarte ziel’
‘Mijn leven is als een zee zonder kleur’
‘Mijn leven is als het donkerste licht’

Caroline Kramer