xx

KunstGedichten: Jongeren schrijven poëzie bij Space Drawings

Rondom de expositie Space Drawings, die van 19 januari t/m 31 maart 2013 plaatsvindt in Kunsthal KAdE (Amersfoort), is een poëzieproject ontwikkeld door Kunsthal KAdE, Scholen in de Kunst en School der Poëzie. Jongeren van ‘t Atrium, Corderius College en SG Guido de Bres uit Amersfoort gaan hun eigen gedicht schrijven bij deze bijzondere tentoonstelling.

Met Space Drawings wordt een aantal hedendaagse kunstenaars samengebracht die gebruik maken van de beeldtaal van de tekening, maar dit nadrukkelijk ruimtelijk toepassen. Traditionele tekenmaterialen als inkt en papier worden vervangen of aangevuld met andere middelen. De tekeningen beperken zich daarbij niet langer tot het platte vlak, maar komen de ruimte, het domein van de beeldhouwer en de toeschouwer, in.

Het project KunstGedichten
Het project KunstGedichten start met een centrale introductie voor de jongeren waarna de groep in tweeën wordt gesplitst en een rondleiding volgt. Na het zien van de kunstwerken en uitleg erover kiezen de leerlingen één kunstwerk uit. Bij dit kunstwerk schrijven ze, onder leiding van een docent van School der Poëzie, ter plekke een gedicht.

Per klas worden de vijf beste gedichten gekozen. Alle jongeren die zijn genomineerd voor het ‘beste gedicht’ worden uitgenodigd om naar de KAdE te komen met familie en vrienden. Daar draagt de jonge ‘dichter’ zijn of haar gedicht voor aan het publiek en een jury bij het kunstwerk dat de inspiratie is geweest voor het gedicht. Uiteindelijk beslist de jury wat het winnende gedicht is.