Kleurrijke water- en woordenstroom op de Vijzelgracht!

Er stroomt weer water door de Amsterdamse Vijzelgracht! Geen echt water maar een blauw geverfde watergolf van tweehonderd meter lang. Daarop drijven dichtregels die kinderen hebben geschreven.

Afbeelding verwijderd.

Onze poëziedocenten Ilonka Verdurmen en Jos van Hest gaven workshops aan kinderen basisschool De Kleine Reus en basisschool De Avonturijn. Hierin schreven de kinderen korte gedichten over het water van de gracht, over wensen en wonderen, over gewone dingen en geheime zaken.

Afbeelding verwijderd.

De waterstroom op de Vijzelgracht is een idee van kunstenares Nanda Lowitz en ontwerper Horst Grütering. Na tien jaar bouwen aan station Vijzelgracht voor de Noord-Zuidlijn is het bouwterrein weer tijdelijk teruggeven aan de buurt. De werkzaamheden gaan namelijk verder in 2017.

Afbeelding verwijderd.
 

Maar deze ruimte kan wel wat meer gebruiken. Daarom heeft een aantal buurtbewoners afgelopen zomer - op verzoek van project Rode Loper - gebrainstormd over de aankleding van het terrein. Zij werden hierbij begeleid door Machiel Spaan van M3H architecten en voormalig hoofd architectuur Academie van Bouwkunst Amsterdam. Deze brainstormsessie leidde tot een voorstel Lowitz en Grütering om met een geschilderde waterstroom de oorspronkelijke Vijzelgracht weer tot leven te brengen. 


Onderste  foto: copyright Stadsdeel Centrum/gemeente Amsterdam