1

Kleurrijke druksels van verzetsheld Werkman inspiratiebron voor Amsterdamse kinderen

75 jaar geleden werd kunstenaar en drukker Hendrik Werkman vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog doodgeschoten door de nazi’s. Tijdens de oorlog verzorgde Werkman voor de clandestiene uitgeverij De Blauwe Schuit verschillende uitgaven die bedekte kritiek leverden op de nazi's.

Vorig jaar lieten kinderen van de Amsterdamse basisscholen De Archipel (in het kader van het project 'Amsterdamse Pennen') en Hildebrand van Loon (in het kader van de Poeziëweek) zich inspireren door zijn prachtige ‘druksels’.

Hier tonen we een kleine keuze van gedichten, die Amsterdamse kinderen onder leiding van onze poeziëdocent Darja de Wever, schreven.

In deze clip brengt de band The Dutch een muzikale ode aan Hendrik Werkman. Hans Croon is zanger, gitarist en componist van het nummer So long H.N. Werkman. Hierin is ook een gedicht van Werkman te horen dat wordt voorgedragen door Job Cohen. De animatie is gemaakt door Iris Frankhuizen.

De muzikale animatie was in 2018 onderdeel van de grote tentoonstelling over de Ploeg in het Groninger Museum en is momenteel onderdeel van de tentoonstelling over Hendrik Nicolaas Werkman in museum Flehite te Amersfoort.

2
3
4
5