foto vers

Kinderen uit Amsterdam-Noord schrijven het mooiste gedicht

Het bos is prachtig / in het maanlicht / Ik kan niet geloven / dat de dieren / dit elke nacht mogen zien.

Maya uit groep 8 van basisschool de Elzenhage is met vijf andere kinderen winnaar van PoëzieRevues Special, die gisteren plaatsvonden (2x) in het Zonnehuis in Amsterdam-Noord. De jury vond het gedicht van Maya 'een ode aan de nacht. Het is zo mooi dat zij niet kan geloven dat de dieren dit elke nacht mogen zien.’ 

In aanloop naar de grote dag in het Zonnehuis kregen kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de Botteloef, de Rosaschool, de Elzenhage, Mgr. Bekkersschool, de Zeven Zeeën en de Vier Windstreken uit Amsterdam-Noord bezoek van docenten van School der Poëzie. 360 kinderen schreven in speciale poëzielessen een eigen gedicht. Uit elke klas werden er ‘dichters in de dop’ geselecteerd om hun gedicht voor te dragen op de planken van het Zonnehuis.

In de PoëzieRevue droegen kinderen niet alleen hun eigen poëzie voor het voetlicht, er waren ook optredens van artiesten en muzikanten. Zo zetten de breakdansers van Turn it Loose een vette show neer en trakteerde illusionist Celsius het jonge publiek op een act vol met magie en mystiek. Dieuwertje Blok leerde de kinderen de soeptrein. Met gebaren, geluiden en de woordjes soep, groentesoep, sperzieboontjes, jus, patatten, pudding, ijs zette ze op het podium een polonaise in beweging en kreeg de volle zaal op de banken.

Aan het einde van beide Revues maakte de jury, onder een daverend applaus, de winnaars bekend. Bij de eerste Revue vielen naast Maya ook Taher van de Rosaschool en Abdelhak uit groep 6 van de Mgr. Bekkersschool in de prijzen. Taher schreef het gedicht Operatie. De jury vond het een mooi eigen gedicht en de regel ‘het ruikt naar van alles en nog wat, het meeste naar dokters’ erg geestig. Abelhak won de prijs voor zijn gedicht Kwartels. ‘Een verrassend en origineel gedicht van een kwartelvriend’, aldus de jury.

In de tweede PoëzieRevue gingen de prijzen naar
•    Kaushal van basisschool de Zeven Zeeën voor haar gedicht Van hier naar daar. De jury vond het ‘een mooi, beetje mysterieus gedicht. Het wekt vervreemding op.'
•    Emelyne van De Botteloef voor haar gedicht Verdriet. De jury omschreef haar gedicht als ‘mooi en gevoelig. Bloemen hebben water nodig, haar tranen zijn water'
•    Abedellatif van de De Vier Windstreken won een prijs met zijn gedicht Mama en ik. 'Een mooi verstild gedicht, een ode aan moeder'.

De jury’s, die alle gedichten beoordeelden, bestonden uit Dieuwertje Blok, dichter Thomans Möhlmann, Dorine de Bruijne Hoofd Public Program Stedelijk Museum en Frans Lasès grafisch ontwerper, scenarioschrijver en regisseur.