poezie

Jongerenprijzen voor Ted van Lieshout en Roelof ten Napel

School der Poëzie reikte op de slotavond van Poetry International twee prijzen uit, namens de Poëzie Community en namens scholieren uit Nederland en Vlaanderen.

De Poëzie Community van School der Poëzie koos unaniem voor Ze gaan er met je neus vandoor (Leopold) van Ted van Lieshout, ‘een avontuur was om te lezen.’

1e Prijs Poëzie Community - uitgereikt door Mona Thomasse (14 jaar)

"Ik weet nog dat ik het zo goed vond omdat het een avontuur was om te lezen. Er is een verhaal, de vormgeving maakt er echt een soort speeltuin van en de gedichten zelf zijn speels maar toch serieus en dat vond ik een heel interessante mix. Van poëzie wil ik een mindblow, iets filosofisch. Deze dichter is ook  kunstenaar. De manier waarop de inhoud samenvalt met de vorm is origineel en verrassend. Ted van Lieshout is creatief en laat de lezer op een heel nieuwe manier kijken naar het alfabet. Hij schrijft ook nog over zijn eigen schrijverschap op een bijzondere en mooie manier."

Poëzieliefhebbers en schrijvers tussen 14 en 25 jaar uit Nederland en Vlaanderen vormen de PoëzieCommunity van School der Poëzie. In januari van dit jaar waren er drie bijeenkomsten van jongeren uit Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen om samen de gedichten van dichters die zijn genomineerd voor de longlist van De Grote Poëzieprijs 2019 te bespreken. Deze community-leden hebben ook een eigen shortlist samengesteld.

1e Jongeren Poëzieprijs 2019 - uitgereikt door Gemma (Zuidergymnasium, Rotterdam)
947 Jongeren (15-16 jaar) uit Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Gent lazen op school, in de klas, gedichten uit de zes genomineerde bundels voor De Grote Poëzieprijs van Maria Barnas, Joost Decorte, Radna Fabias, Roelof ten Napel, Willem Jan Otten en Xavier Roelens. Geïnspireerd door het werk van deze dichters schreven zij  zelf, aan de hand van schrijfopdrachten van docenten van School der Poëzie, gedichten en droegen ze voor in het theaterprogramma PoëzieRevue.  Op stemformulieren konden zij de dichters 6,5,4,3,2 of 1 punt geven.  Al deze punten zijn opgeteld en de winnaar is:   ROELOF TEN NAPEL met Het Woedeboek van Uitgeverij Hollands Diep.  "Het Woedeboek is gekozen omdat het over woede gaat én over liefde. Onder de liefde zit die woede en dat is mooi. Bij het gedicht Jongen kan iedereen zijn eigen voorstelling maken, wie of wat je ook bent."

logodgpp