IRSHAAD KAIJOEM (1993) EERSTE WINNAAR HOOFTJUWEEL

 Nu, vijf jaar later, is hij als winnaar gekozen uit alle Kasteeljuweel-winnaars van de afgelopen dertien jaar. Irshaad zit al lang niet meer op school en weet inmiddels dat hij diergeneeskunde wil studeren. Hij had niet het juiste profiel en is druk bezig natuurkunde en scheikunde bij te spijkeren. Zijn telefoonnummer was al lang niet meer hetzelfde en het duurde lang eer Ida Schuurman van het Muiderslot de gelukkige winnaar kon bereiken.

De jury voor deze bijzondere prijs die werd uitgereikt tijdens de opening van de tentoonstelling P.C. Hooft, Prins der Poëten, de man, de prijs, de straat, bestond uit de P.C. Hooft Prijs 2015 winnares dichter Anneke Brassinga, Ida Schuurman namens het Muiderslot en Ilonka Verdurmen (School der Poëzie).



 

 

 





Waar zal je me vinden

Je zal me vinden
Je zal me vinden bij de groene bladeren
Bij de groene bladeren aan de korte takjes
De korte takjes dicht aan de grond
Bij de grond waar alles groeit
Waar alles bij elkaar komt
Waar rode lieveheersbeestjes zijn
Waar de beestjes diep in de koude
Ruwe aarde leven
Je zal me vinden bij de groene groententuin
Daar zullen de stengels van de goudsbloemen
En kattekruid hoog in de lucht
Samen met de wind mee zweven
Je zal me vinden daar waar de nachtegalen
Hun zachte en rustvolle gezang laten horen
Daar waar je ogen geen rust krijgen
In elk ooghoek beweegt er een mier
Een muis, een vlieg en misschien zelfs een vogel
Daar waar de dikke stammen met de grote takken
Rode grote appels bevatten
Daar waar je dit alles vindt, zul je mij vinden

Irshaad Kaijoem

Juryrapport
De jury schreef over zijn gedicht:
een gedicht dat met een rijkdom aan klanken en beelden leest als een soort bezwering, het gaat maar door. Je wordt erin meegenomen op een reis door de natuur, door een ‘groene groentetuin’. De dichter houdt zich verscholen achter de door hem opgeroepen beelden. Het lijkt of hij zegt: kijk eerst eens goed om je heen en laat alles op je inwerken. Pas dan kun je de dichter ontmoeten. Het is een gedicht als een wereld. Het zingt en overtuigt.

In de prachtige, vuurrood vormgegeven tentoonstelling staat ook een vitrine met daarin het gedicht van Irshaad, de penning en een uitleg over het Hooftjuweel.


Irshaad was overweldigd en heel blij. Hij kreeg onmiddellijk zin om zich meer met poëzie te gaan bezig houden en noteerde de namen van dichters die veel over dieren en de natuur hebben geschreven, Dick Hillenius en Chris van Geel.

De tentoonstelling is nog tot en met 29 november te zien in het Muiderslot en bevat zelfs een heuse darkroom met daarin filmpjes en liefdesgedichten van Hooft.

P.C. Hooft: de man, de prijs, de straat
Van 29 augustus t/m 29 november 2015 is in het Muiderslot de tentoonstelling P.C. Hooft, Prins der Poëten. De man, de prijs, de straat te zien. Door de eeuwen heen is de naam van Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647) nauw verbonden met roemrijke vaderlandse literatuur. In 1825 zorgde zijn faam als beroemdste bewoner er zelfs voor dat het Muiderslot behouden bleef van de sloop. Hoe anders is dit nu. In een onalledaagse biografische tentoonstelling belicht het Muiderslot drie kanten van dit icoon: de man, de prijs en de straat. Meer informatie op we website van het Muiderslot. 

Ilonka Verdurmen